Studio Arch.Design zrekonstruovalo jednací síň Nejvyššího soudu v Brně Foto: Jiří Alexander Bednář
Architektura / občanské stavby

Jednací síň nejvyššího soudu prošla zevrubnou rekonstrukcí. Najdeme ji v památkově chráněné funkcionalistické budově v Brně

Nejvyšší soud České republiky sídlí v brněnské budově ze 30. let, která byla o padesát let později doplněna o nadstavbu a dvorní přístavbu obsahující jednací sál. Ten nyní prošel zevrubnou rekonstrukcí.

EARCH.CZ , 3. 3. 2023

Dnešní památkově chráněná budova nejvyššího soudu byla postavena roku 1932 podle návrhu pozapomenutého brněnského architekta Emila Králíka (1880-1946) jakožto sídlo Všeobecného penzijního ústavu. V době, kdy funkcionalistická stavba sloužila Krajskému výboru KSČ, došlo k jejím značným stavebním úpravám – přibyla mansardová nástavba a nádvoří doplnil nový objekt jednacího sálu, který byl nyní předmětem rekonstrukce pod taktovkou studia Arch.Design.

„Jednací sál byl v 90. letech minulého století přepažen příčkou, aby se jeho zadní část mohla využít jako Knihovna Nejvyššího soudu. Tím se sál podstatně zmenšil a rovněž vizuálně nepůsobil reprezentativně. Nejvyšší soud ale neměl pro knihovnu jinde místo,“ přibližují důvody rekonstrukce architekti.

Situace se změnila v roce 2019, kdy došlo k otevření nové přístavby k soudní budově, která pojala i novou knihovnu a díky tomu se mohl jednací sál opět otevřít do celého prostoru dvorního objektu.

„Rekonstrukce prostoru jednacího sálu z velké části navazuje na původní provozní a dispoziční řešení, rekonstruovaný prostor je však doplněn o soudobé požadavky jak estetického charakteru, tak technického řešení. Celá budova je pod památkovou ochranou, tedy bylo nutné přistupovat k návrhu a realizaci s respektem a pokorou,“ říkají autoři návrhu.

Foto: Reskonstrukce je provedena s pokornou a respektem vzhledem k památkové ochraně celé budovy 

Kromě navrácení důstojné podoby jednacího sálu bylo zapotřebí vyřešit řadu technických otázek. „Technicky netradiční řešení bylo zvoleno pro vzduchotechnické rozvody. Jednotka je umístěna v technickém prostoru pod jednacím sálem, který se nachází ve dvorním traktu. Trubní rozvody VZT jsou ze strojovny vedeny do jednacího sálu pod hledištěm. Samotné vzduchotechnické výdechy jsou pak umístěny v čelech stupňů hlediště, které byly v rámci rekonstrukce rozšířeny právě z toho důvodu. Díky tomuto řešení je jednak zajištěna požadovaná cirkulace vzduchu, ale také nebylo nutné vést rozvody VZT v prostoru nad podhledem,“ poznamenávají architekti ze studia Arch.Design.

Foto: Interiéry působí jednotně díky zvolenému materiálovému řešení 

Aby síň disponovala dobrou akustikou, doplňují stěny akustické absorpční panely. Pokud jde o barevné a materiálové řešení, vycházeli architekti z původního řešení domu, tak aby jeho interiéry působily jednotně. Největší jednací sál svého druhu v republice má nově kapacitu 140 míst k sezení, poradní místnost pojme až 10 soudců a využít lze také prostorné foyer.

  • Autoři: Nikola Krištofiaková, Terézia Rišková, David Zaplatil
  • Ateliér: Arch.Design
  • Spolupráce: David Blatecký
  • Země: Česká republika
  • Město: Brno
  • Adresa:: Burešova 20, 657 37 Brno
  • Investor: Česká republika – Nejvyšší soud
  • Náklady: 31 000 000,-
  • Zastavěná plocha: 614 m²
  • Obestavěný prostor: 5465 m³
  • Projekt: 2021
  • Realizace: 2022

Klíčová slova:

Brno funkcionalismus

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři