Slovenští architekti Richard Kilo a Matej Honč zrekonstruovali byt v původním kancelářském domě v Bratislavě Foto: Matej Hakár
Architektura / interiér

Konvence stranou. Architekti Kilo Honč vytvořili spartánský byt bez dělících příček

Richard Kilo a Matej Honč chtějí podle svých slov diskutovat téma prostoru. Dispozice bytu v původně kancelářském domě v Bratislavě proto navrhli co nejvolněji – hranice mezi místnostmi zde prakticky neexistují.

Adéla Vaculíková , 7. 12. 2022

Architekti ze slovenského ateliéru Kilo/Honč jsou známí pro své radikální rekonstrukce interiérů. Jejich portfolio se postupně plní realizacemi v budovách z různých dob. V minulosti zrekonstruovali byt v domě z meziválečné doby, v paneláku z let šedesátých a jeden z jejich nejnovějších projektů najdeme ve zhruba dva až tři roky staré budově v Bratislavě.

„Výšková stavba měla původně sloužit jako administrativní objekt. Situace se ale v čase změnila, kanceláře už nikdo nechtěl, a tak byla přeměněna na byty,“ popisuje Matej Honč. Původně byt obsahoval obývací pokoj s kuchyní, ložnici, koupelnu a předsíň. Rekonstrukcí, při které byly odstraněny všechny příčky, se proměnil v jeden plynulý prostor. „Prostor je velkorysý, má vysoké stropy, kanceláře totiž musejí mít větší světlou výšku než byty,“ vysvětluje Matej Honč.

Foto: Byt má velkorysou světlou výšku a volnou dispozici

Interiér bytu architekti navrhli pro svého klienta a – jeho králíka. „Jeden člověk, jedno zvíře a pokoj v duši‘,“ citují zadání pro rekonstrukci. Na realizaci na první pohled zaujme velmi volné definování prostorů, respektive účely jednotlivých míst. Interiér proto rozdělují atypicky rozmístěné příčky s částí z profilového skla, ve které se nachází ložnice. Zbytek je maximálně volný. „Jsme rádi, že i toto schéma ve své podstatě definuje jen velmi málo, právě jen to, co tam není. Byt je díky své hloubce intimity tím pádem otevřen pro jakékoli změny ve vědomém používání,“ říkají autoři.

Foto: V koupelně architekti vtipně použili graficky zpracované dlaždice upozorňující na druhého uživatele bytu

Celý interiér je materiálově konzistentní. Všechny úložné prostory jsou vyřešeny velmi lapidárně. Hlavní „skříň“ se táhne přes celou čelní stěnu a zakrývá ji jen lehký bílý závěs. Kuchyni také formuje jen to základní. Výsledek je spartánský a surový, je takový, jaký měl podle zadání být.

Sami architekti říkají, že chtěli prostoru dál lehkost a éteričnost. Tu interiéru dodávají světlé a měkké detaily a vybavení. Koupelna s obklady potištěnými postavami Boba a Bobka ze známého večerníčku je vtipným závěrem. A co víc, od zbytku bytu ji neodděluje žádná příčka.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři