Vzdělávací centrum v Belgii od studia Jo Taillieu Architecten Foto: Filip Dujardin
Architektura / občanské stavby

Kulturní skleník. Belgičtí architekti navrhli radikální proměnu hospodářských budov

Studio Jo Taillieu Architecten loni dokončilo odvážnou konverzi bývalého statku na belgickém venkově. Místo spojené s lokální ovocnářskou tradicí prošlo radikální přeměnou ve vzdělávací centrum, kde se schází i místní zastupitelstvo.

Tereza Staňková , 28. 2. 2022

Ruiny původního hospodářství nacházejícího se mezi ovocnými sady u vesnice Gooik jihozápadně od Bruselu ožily pod taktovkou Jo Taillieu Architecten – ovšem se zcela jinou funkcí. Zachráněné části statku zahalila velká vyztužená skleněná konstrukce. Tu architekti nechali postavit ze starého skla a oceli, tak aby podpořili obecnou myšlenku recyklace stavebních materiálů. Uvnitř tohoto skleníku se ukrývají celkem tři budovy, včetně bývalé pekárny s pecí, jejíž část nyní vyčnívá konstrukce ven.

Původní cihlové zdi budov stabilizovali architekti pomocí železobetonových panelů a nosníků. Nově zbudované střechy pokrývají velké, diagonálně montované vláknocementové šindele. Při pohledu na jednotlivé budovy je jasně patrné vrstvení starých a nových struktur. Architektura nabývá jakéhosi patchworkového charakteru přitahujícího návštěvníkovu pozornost.

Prostor pod skleněnou konstrukcí není vytápěný a funguje na principu zimní zahrady. Zachráněné budovy si teplo udržují díky centrálním peletovým kamnům, které jsou schovány v betonovém válci uprostřed skleníku. V letních měsících je ve skleníku příjemná teplota díky automatizovaným roletám a žaluziím. Hlavní vstup s elektricky červenými dveřmi je umístěn na plně prosklené severní fasádě.

Foto: Skleník zastřešující jednotlivé objekty nechali architekti zhotovit ze starého materiálu

V přízemí se rozprostírají kanceláře a kavárna. O patro výš pak zasedací místnost, kterou ozvláštňují původní krby. Každý prvek má zde své výsadní místo a není upozaděn. Na pestrosti celého areálu přidávají také různě barevné prvky z oceli, v čele s nápadně modrým schodištěm. V objektu se nachází také kavárna i konferenční místnost, takže jej mohou využívat jak místní obyvatelé, tak i třeba firmy pro potřeby eventů.

  • Ateliér: jo taillieu architecten
  • Země: Belgie
  • Město: Gooik
  • Adresa:: Paddenbroekstraat 12 Bij Roeloeloe, 1755
  • Investor: Obec Gooik
  • Fotograf: Filip Dujardin

Klíčová slova:

Belgie hospodářství přestavba

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři