Luxusní vila ve Španělsku od OAB Architecture + ADI Foto: Joan Guillamat
Architektura / rodinné domy

Luxusní vila s odvážnou konstrukcí levituje nad strmým svahem

Prostorný a luxusní dům díky odvážné konstrukci doslova levituje nad strmým pozemkem a nabízí svým majitelům výjimečné bydlení s výhledy na východní pobřeží Španělska.

Kristýna Korčáková , 24. 6. 2022

Borriol je španělské město na východním pobřeží Španělska asi 50 kilometrů od Valencie. Vyznačuje se kopcovitým terénem, který hrál zásadní roli také v případě projektu luxusního rodinného domu od dvojice architektonických studií OAB a ADI.

Pokud jste příznivci Karla Pragera a zvláště nové budovy Národního muzea ze 70. let, tato stavba si vás získá. Jedná se o nesené těleso s dvoupatrovou základnou, jež je usazena ve svahu a vynáší samotnou hmotu domu vysoko nad zemí.

Pozemek ve svahu je dělený na několik teras, přičemž ho zpevňují kořeny borovic a rohovníků. Právě specifická povaha místa vedla architekty k rozhodnutí nezasahovat do terénu a nekácet stromy. Namísto toho využívají prefabrikovanou konstrukci, která levituje nad svahem. Provozní části a garáž jsou skryté a s domem propojené v podzemí.

Svrchní vrstvu fasády tvoří ocelové plechy, které díky svému zvlnění lépe brání nadměrnému přehřívání interiéru. Strana orientovaná ke svahu je celá prosklená, a tak interiér pokračuje plynule na terasu. Ta díky svému nepravidelnému tvaru nabízí vítaný stín v průběhu celého dne. Slunce je hlavním zdrojem energie pro ohřev vody díky střešním solárním panelům. Provoz domu se zároveň neobejde bez klimatizace.

Foto: Subtilní schodiště propojuje obytný prostor vily se svažitou zahradou

Interiér nabízí díky vyvýšení výhledy do všech stran. Jde o téměř čtvercový půdorys s atriem, do kterého vedou z domu schody. Svah umožňuje projít zahradou pod domem. I přes volně plynoucí prostor lze uvnitř rozlišit čtyři celky: soukromou část s pokoji a dvěma koupelnami podél chodby, dvě souběžné části vybíhající nad svahem, z nichž jedna zahrnuje ložnici s koupelnou a šatnou. Protější křídlo pak disponuje kuchyní s další koupelnou. Čtvrtou částí je rozlehlý obývací pokoj, který vede na terasu s výhledem do krajiny, při kterém se až zastavuje dech.

Jak materiály, tak dispozice domu jsou neskrývaným vyjádřením luxusu. Tmavě hnědé dřevo pokrývá podlahy a schody vedoucí do atria, tvoří také okenní rámy a strop nad krytou terasou. Zaujme i prostorná kuchyň z nerezové oceli. Neviditelné posuvné dveře nechávají prostor volně plynout a umožňují uživatelům projít celým domem kolem dokola.

Foto: Luxus čiší z řešení jednotlivých prvků i použitých materiálů
  • Ateliér: OAB Architecture, ADI
  • Země: Španělsko
  • Město: Borriol
  • Realizace: 2011

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři