Luxusní vila z betonu od dánských CF Møller Architects Foto: Ivar Kvaal
Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Luxusní betonová vila ukrytá pod zemí rozšířila tradiční farmu

Známé dánské studio CF Møller Architects navrhlo v chráněné krajině poblíž jednoho norského zálivu udivující vilu, která se schovává hluboko pod terénem. Majitelům nenabízí jen pohodlné bydlení v kontaktu s přírodou, ale také prostory pro práci.

EARCH.CZ , 24. 9. 2022

Oslofjord je známou norskou zátokou na jihovýchodě země, kterou obklopuje panenská příroda. Lokalita osídlená už od dob Vikingů patří díky své krásné krajině mezi oblíbené rekreační destinace – nová výstavba však musí kvůli ochraně přírodního rázu respektovat místní regulativy dané krajinářskými úřady.

Foto: K vile vedou přístupové cesty zaříznuté do země

To platilo také v případě rozšíření historické farmy poblíž fjordu, jejíž majitelé požadovali moderní vilu sloužící další generaci velké rodiny. Když se dánské architektonické studio CF Møller Architects se zadáním a zmiňovanými regulativy seznámilo, rozhodlo se novou stavbu integrovat přímo do terénu, čímž došlo k minimalizaci vizuálního dopadu na celé okolí.

Navzdory velké zastavěné ploše tak novostavba působí z určitých míst takřka neviditelně. Stejně jako dům samotný i přístupové cesty nechali architekti zaříznout hluboko do země. Vzhledem k fantastickým výhledům na Oslofjord tvoří jižní stranu vily fasáda s prosklenými posuvnými panely, tak aby majitelům nic nebránilo v přímém vizuálním i fyzickém kontaktu s dramatickými scenériemi a navazujícími terasami.

Severní část vily už je kompletně ukrytá pod zelenou střechou, která se tak stává přirozenou součástí rozlehlé zahrady. Ani tady ale není díky množství světlíků nouze o denní světlo. „Dispozice vily vytvářejí plynulé propojení mezi formálními a neformálními funkcemi, přičemž kombinuje praktičnost s pohodlím,“ přibližují svůj záměr architekti.

Ústředním materiálem celého projektu se stal beton využitý jak pro konstrukce, tak i přiznané povrchy. Najdeme tu proto stěny z pohledového betonu, leštěné betonové podlahy přecházející plynule ve venkovní terasy i betonová schodiště nebo bazény. Sloupy a nosníky nechali autoři zhotovit z oceli. Pro beton se architekti nerozhodli jen pro jeho konstrukční kvality, ale také s ohledem na to, že stará stodola tamní farmy je právě z tohoto materiálu.

Foto: Jižní stranu vily lze kompletně propojit s navazujícími venkovními terasami 

V interiéru se pak uplatňuje také hodně dřeva s různými povrchovými úpravami. Kromě koupacího bazénu pak u domu najdeme také jezírko s vodními rostlinami, do kterého je svedena voda ze střechy i betonových teras.

Tento článek vznikl za podpory společnosti Českomoravský beton v rámci popularizace tématu "Beton v architektuře". 

Českomoravský beton, a. s., je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České a Slovenské republiky. Skupina, jejíž vznik spadá do počátku 90. let minulého století, v současné době provozuje sedmdesát nově postavených nebo zrekonstruovaných betonáren, které mají zavedený systém řízení jakosti ČSN EN ISO 9001 a splňují nejpřísnější ekologická kritéria. Celá skupina – holdingová společnost a její dceřiné společnosti – vystupují pod jednou společnou obchodní značkou Českomoravský beton. 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři