Podnikatelský inkubátor Stará škola od Tomáše Hrušky Foto: Podnikatelský inkubátor Kunovice - Stará škola
Architektura / administrativní stavby

Městečko Kunovice vsadilo na investice do brownfieldů. Nyní za to sklízí ovoce

Vyplatí se investovat do obnovy brownfieldů na malém městě? Z Kunovic na Uherskohradišťsku zní, že ano. Ze zchátralé školy zde vznikl úspěšný podnikatelský inkubátor.

EARCH.CZ , 27. 7. 2022

Brownfield na malém městě jako příležitost

V budově Staré školy v Kunovicích u Uherského Hradiště vystřídaly žákovské lavice pracovní stoly lokálních podnikatelů. Z historické stavby, která od roku 2014 stála ladem, se stal podnikatelský inkubátor se zaměřením na kreativní profese. Hlavním iniciátorem změny bylo samo město. Vedle toho, že nemovitost vlastní, také spolufinancovalo její obnovu a dnes za to sklízí úspěchy. Kunovice, které mají pouhých 6 000 obyvatel, tak dokazují, že i malým městům se vyplatí investovat do obnov svých brownfieldů.

Revitalizace brownfieldů se stává čím dál větším tématem. Pojmem „brownfield“ se označuje nemovitost, která je zanedbaná a nevyužívaná. Většinou se jedná o bývalé průmyslové, zemědělské, vojenské nebo rezidenční areály, které ztratily své využití a volně tak pustnou. Často se přitom nacházejí v širších centrech měst a obcí. To byl ostatně i případ Kunovic – objekt Staré školy se nachází přímo ve středu města, nedaleko radnice.

„Brownfieldy v sobě ukrývají velký potenciál, který je škoda nevyužít. Jejich revitalizací město může výrazně zvýšit hodnotu veřejného prostoru a získat zároveň spoustu ekonomických benefitů,“ vysvětluje David Petr, ředitel Odboru podnikatelské lokalizace agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest. Ta také spravuje Národní databázi brownfieldů, jejímž prostřednictvím nabízí brownfieldové lokality jako investiční příležitosti a poskytuje možnost konzultace jejich dotačního i nedotačního financování.

Kunovice měly v době, kdy se do rekonstrukce školy pustily, již s obnovou brownfieldů zkušenosti. První podnikatelský inkubátor vznikl na místě zchátralého Panského dvora před více než deseti lety. „Předmětem projektu Podnikatelského inkubátoru Kunovice – Stará škola bylo rozšíření prostor infrastruktury již fungujícího podnikatelského inkubátoru, jenž vznikl v místě stávajícího areálu Panského dvora v roce 2011. Během celé doby byla poptávka po dalších prostorách inkubátoru vyšší než nabídka, a právě z tohoto důvodu bylo rozhodnuto o vybudování dalšího navazujícího inkubátoru v nevyužívané a dále chátrající budově Staré školy,“ vysvětluje Pavel Vardan, starosta Kunovic a jednatel Podnikatelského inkubátoru Kunovice.

Propojení starého s novým

Budova Staré školy pochází z roku 1886 – upozorňuje na to ostatně i letopočet na jejím průčelí. V průběhu následujícího století sice prošla několika úpravami, její vnější vzhled se ale zásadně nezměnil. Za rekonstrukcí, která budovu dovedla do dnešní podoby, stojí architekt Tomáš Hruška, jehož ateliér Hruška architekti sídlí v nedalekém Uherském Hradišti. K trojkřídlé stavbě s otevřenou dispozicí připojil novou stupňovitou přístavbu, která v sobě obsahuje i reprezentativní předsíň. Cílem projektu bylo odlišit soudobé zásahy od původní historické hmoty. „Chtěl jsem zachovat staré a přidat k tomu něco nového, aby spolu vše komunikovalo,“ říká architekt Tomáš Hruška.

Foto: Současné zásahy jsou od původní historické hmoty stavby jasně odlišené

Přístavba se zbytkem budovy kontrastuje i odlišnými materiály. Za skleněnými vstupními fasádami se skrývá interiér s betonovými stropy, stěnami z režných cihel a přiznanými konstrukčními prvky. Vizuální dominantou je kruhový průhled do vyššího patra. Součástí je mimo jiné i zasedací místnost, kterou od vstupního vestibulu odděluje skelněná stěna. „Účastnil jsem se již soutěže na rekonstrukci Panského dvora, tenkrát jsem skončil druhý. Zastupitelstvu se ale líbilo moje pojetí, proto jsme zůstali v kontaktu, a nakonec mě město oslovilo s projektem Staré školy,“ vysvětluje architekt Tomáš Hruška.

Vnitřní dispozice prošly úpravami tak, aby vyhovovaly nové náplni. Na třech podlažích se nachází kancelářské jednotky, které jsou mezi sebou různě propojené. Vznikají tak větší nebo menší soubory kancelářských místností. V inkubátoru Stará škola proto najde své místo jak úplně malá, tak i početnější firma. Mimo kanceláře se v budově nachází odpočinkové zóny, kuchyňky a další zázemí. Každé patro má rovněž svou prostornou terasu.

V inkubátoru Stará škola dnes sídlí 40 firem a pracuje 120 zaměstnanců z oborů IT technologií, výzkumu a vývoje, programování, mediálních služeb nebo oděvního a módního průmyslu. „Úspěšné revitalizace na malých městech mohou přinést rozvoj místních služeb, podnikání či občanské vybavenosti a pozitivní dopad těchto projektů je naopak na menších obcích často více signifikantní než u velkých měst,“ komentuje situaci David Petr.

Foto: V inkubátoru Stará škola dnes sídlí 40 firem a pracuje 120 zaměstnanců

Rehabilitace veřejného prostoru

„Celková revitalizace středu města měla a má zcela zásadní vliv na kvalitu veřejného prostoru a s tím souvisí i jeho využití. Obě rekonstrukce významně přispěly k vytvoření přirozeného centra Kunovic, které tady do té doby chybělo, díky čemuž získalo město důstojný prostor pro pořádání kulturních a společenských akcí, centrum se stalo místem pro setkávání občanů,“ říká starosta Kunovic Pavel Vardan.

Dnešní vstupní průčelí rozvíjí vydlážděná piazzetta, která je z části ohraničena bočními křídly historické stavby. Původní vstup do Staré školy, který se obrací směrem k hlavní křižovatce, zůstal rovněž zachován. Vede k němu nový přístup a stavba tak neztratila své původní napojení na okolní budovy. Přímo naproti se totiž nachází i již zmíněný inkubátor Panský dvůr.

Foto: Před budovou Staré školy vznikla nová dlážděná piazzetta

„V posledních letech byl patrný nárůst menších projektů v souvislosti s dostupnými dotačními programy zaměřenými právě na tyto lokality. Ministerstvo průmyslu a obchodu administruje program zaměřený na podporu těchto revitalizací pro podnikatelské účely. Kunovice toho využily a regenerovaný brownfield zasvětily inkubátoru na rozvoj kreativních průmyslů. Vzhledem k vysoké obsazenosti a skladbě firem jsou skvělou ukázkou toho, že revitalizace brownfieldů i podpora podnikání v malých městech dává smysl. Jen je potřeba mít dobrou vizi a řešit rozvoj území koncepčně, což se ale v Kunovicích povedlo na jedničku,“ hodnotí úspěch Kunovic David Petr.

Obnova brownfieldu Staré školy v Kunovicích vyšla na 85 milionů korun, polovinu pokryla dotace z Operačního programu podnikání a inovace pro konkurence schopnost, druhou část financovalo město Kunovice. O tom, že inkubátor skutečně naplnil potřeby místních podnikatelů a malých firem vypovídá i to, že je v současnosti jeho kapacita zcela naplněna. „Jsem přesvědčen, že prostředky na tento projekt určené byly vynaloženy smysluplně a přináší užitek i nad rámec primárního záměru,“ říká na závěr starosta Kunovic Pavel Vardan.

  • Autoři: Tomáš Hruška
  • Ateliér: Hruška architekti
  • Země: Česká republika
  • Realizace: 2020
  • Město: Kunovice
  • Investor: Město Kunovice
  • Náklady: 84.935.605 Kč

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři