Mladí italští architekti postavili za dva týdny malou stavbu v Apeninách určenou k rozjímání a meditaci Foto: Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo
Architektura / rekreační objekty

Mezi japonským čajovým domkem a skandinávskou kabinou. Malá dřevěná chata se rozhlíží po italských horách

Uprostřed krásné krajiny italských Apenin najdeme malou pokornou stavbu, kterou během dvou týdnů postavili mladí architekti z Janova. Ermitáž je zasvěcena jedinému účelu – poklidnému rozjímání v těsném kontaktu s přírodou.

EARCH.CZ , 6. 1. 2023

Llabb je skupina mladých italských architektů, kteří své studio založili před deseti lety v Janově. Pro jejich práci je důležité osobní zapojení architektů do procesu realizace jednotlivých projektů. Výjimkou není ani malá chata ze dřeva pojmenovaná příznačně Ermitáž.

„Ermitáž je prostor zasvěcený rozjímání a přemýšlení. Chata se nachází v izolaci od okolního světa, nabízí výhled na tiché a divoké údolí, stranou všeho,“ popisují objekt autoři ze studia Llabb.

Chata je vyrobena výhradně ze dřeva – s jedinou výjimkou v podobě čtyř podpor, které jsou posíleny ocelovými prvky. Vnitřní prostor o rozměru dvanácti metrů čtverečních nabízí variabilní využití, nechybí místo pro spaní, stůl, židle, ani úložné prostory. Čelní fasádu směřující do údolí řeky Trebbia pak nechali architekti kompletně prosklít pomocí posuvných dveří, za kterými se nachází ještě malá venkovní terasa zastřešená textilií.

Foto: Chata je zcela soběstačná a nabízí svým uživatelům blízký kontakt s okolní přírodou

Chata je navržena jako zcela soběstačná. Na střeše najdeme fotovoltaický panel, v koupelně pak kompostovací toaletu a barely s vodou. „Lapidárnost konstrukce, minimální dopad na krajinu a použití přírodních materiálů, které lze snadno získat přímo v daném místě – to vše umožňuje šetrnou instalaci v rámci přírodního kontextu,“ dodávají architekti.

  • Autoři: Federico Robbiano, Luca Scardulla, Alberto Righetti, Simone Camera
  • Ateliér: Llabb
  • Země: Itálie
  • Zastavěná plocha: 10 m²
  • Realizace: 2022

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři