Vila Stela architekta Zdeňka Lišky Foto: Václav Kocián
Architektura / rodinné domy

Na místě bývalého sadu si architekt Zdeněk Liška postavil rodinný dům svépomocí

V malé moravskoslezské obci si spoluzakladatel architektonického studia KLAR postavil důmyslně řešený rodinný dům, který zaujme nejedním detailem. Díky výstavbě svépomocí rodina navíc výrazně ušetřila – dům vyšel bez vnitřního vybavení na 2,5 milionu korun.

EARCH.CZ , 9. 9. 2022

Staříč je dvoutisícová obec západně od Frýdku-Místku, brány moravskoslezských Beskyd. Právě tady, na jedné nárožní parcele poblíž centra obce v obklopení rodinných domů, si rodina architekta Zdeňka Lišky postavila vlastní dům. „Mnoho kolemjdoucích dům přirovnává k budce či chatě a většinou si myslí, že jde o malý dům, kam se stěží může vlézt čtyřčlenná rodina. Jakmile však vejdou dovnitř, uvědomí si, jak hmota zvenku opticky klame,“ vypráví o nepravidelně tvarované stavbě architekt Liška, který společně s Václavem Kociánem vede studio KLAR. To sídlí v nedaleké Kopřivnici, kde si před pár lety postavil svůj rodinný dům právě Kocián.

Zdeněk Liška původně zamýšlel pojmout rodinný dům jako dřevostavbu z fošínkového systému “two by four”, který je snadno realizovatelný přímo na pozemku. „Změnila to však nabídka pomoci souseda Jury, který je zedník, a tak byl projekt následně přepracován na zděnou stavbu. Ostatně zástavbu ve Staříči tvoří převážně zděné stavby,“ podotýká majitel a architekt stavby v jedné osobě.

„Z poddolované uhelné oblasti vyrůstá černý kubus. Forma a původní koncept vychází z jednoduchého kvádru. Důležitým aspektem bylo zachování stavební čáry a zdravá odstupová vzdálenost od sousedního domu. To vneslo do návrhu specifické vytvarování hmoty,“ vysvětluje Zdeněk Liška. Část domu je směrem do zahrady vykonzolována a chrání tak venkovní terasu navazující na jídelnu.

Tvar i vnitřní prostory stavby jsou výrazně ovlivněny také samotným terénem. „Chtěli jsme, ať je dům co nejvíce přizpůsoben topografii pozemku, což uvnitř vytvořilo členitost obytného prostoru. Zatímco epicentrem všeho dění je velký jídelní stůl, níže položený prostor se sedačkou slouží jako pohodové místo na čtení, jehož význam podtrhuje polstrovaný parapet v kruhovém okně.“

Foto: Stavba svým tvarem reaguje na konfiguraci terénu

Tmavý plášť fasády tvoří opalované smrkové desky, se kterými jemně kontrastují hliníkové rámy oken a dalších prvků. pro celkové působení stavby hrají důležitou roli také zelené venkovní rolety. Ve světlém interiéru, který se architekt snažil prakticky využít do posledního koutu, najdeme po materiálové stránce hlavně borovou překližku, ze které je vyroben vestavený nábytek a beton (pohledový i broušený) – naplno vyniknout jim dává bílá omítka stěn.

Foto: Velké kruhové okno lze v interiéru využít k relaxaci

„První nadzemní podlaží je koncipováno jako denní zóna s technickým zázemím domu a kontinuálně propojenými prostory – obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní. Při návrhu byl kladen důraz na využití veškerého volného prostoru. Například pod schodištěm je umístěno WC a další úložné prostory přístupné z kuchyně,“ popisuje Liška s tím, že v horním patře najdeme ložnici, dva dětské pokoje a koupelnu.

Nerezová kuchyňská deska přiléhá k velkému oknu směřujícímu do ulice, takže vznikají spontánní interakce mezi majiteli domu a kolemjdoucími. „Vzniklá interakce tak představuje odklon od místní silné tendence chránit své soukromí,“ říká architekt.

  • Autoři: Zdeněk Liška
  • Ateliér: KLAR
  • Spolupráce: Lubomír Mik, Václav Kocián
  • Země: Česká republika
  • Adresa:: Staříč 676
  • Projekt: 2018-2019
  • Realizace: 2021
  • Zastavěná plocha: 77 m²
  • Náklady: 2,5 mil. Kč (bez vnitřního vybavení)
  • Statika: Ing. Tomáš Šenovský
  • PŘB: Ing. Pavla Tvrdá
  • Dodavatel stavby: svépomocí s Jurou Slípkem a rodinou

Klíčová slova:

Beskydy opalovaná fasáda terasa

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři