Architektura /

Nový a ještě novější Smíchov

O novostavbách Jeana Nouvela v Praze na Smíchově toho již bylo napsáno a řečeno mnoho. Ale tak jako Smíchov není jen centrum kolem Anděla stejně tak Zlatý Anděl není jedinou Smíchovskou novostavbou. Naopak, za poslední rok nebo dva tu vznikla celá řada realizací a to jak v podobě novostaveb, nástaveb nebo rekonstrukcí. Nechte se tedy provést po novém Smíchově!!!

Martina Svobodová , 27. 3. 2003

První část procházky se budeme věnovat rekonstrukcím či renovacím stávajících objektů. I zde se projevují autoři v různých směrech. Pochopení okolí a jeho historie by mělo být samozřejmostí. Odvaha se kterou k rekonstrukci autor přistupuje by měla být úměrná jeho kvalitám. Výsledky jsou různé, skvělé, horší i nejhorší. Posouzení nechávám na čtenáři.Exkurzi začneme v Xaveriově ulici kde se nám skutečně rekonstukcí objevilo jak hub po dešti. V horní části ulice to je viladům, který pro množtví zeleně která jej před rekonstrukcí obklopovala jako by se znovu narodil.

Foto: eArch
Foto: eArch
Foto: eArch
Foto: eArch
Hned přes ulici je to činžovní dům. Ten během rekonstrukce podstatně zvýšil svůj objem ve všech směrech a také se "rozsvítil" novou barvou fasády.
Foto: eArch
Konečně ve spodní části Xaveriovy ulice se právě dokončuje druhý viladům. Ten se zvýšil o jedno podlaží, shodil starou střechu a získal řadu balkónků a teras. Nová je i většina detailů, materiálů i barev.
Foto: eArch
Foto: eArch
Foto: eArch
Foto: eArch
Tyto tři domy si byly před rekonstrukcí dost podobné, stojí ve stejném prostředí jedné ulice, úspěšnost autorů při řešení obdobného úkolu posuďte sami.V Xaveriově ulici ovšem stojí ještě jedna rekonstrukce. Jedná se o areál bývalého Sanopsu. Dvě původní budovy oblékly nový kabát, mladší z nich i novou barvu a přibyla novostavba bazénu.
Foto: eArch
Foto: eArch
V procházce budeme pokračovat do ulice Nad Santoškou. Tady získala nový kabát nejprve jedna a později i druhá polovina dvojdomku, jehož fotografii můžete najít i v několika knihách o stavbách 19.- 20. století. Nyní je jeho podoba s původním stavem rozeznatelná se značnou dávkou snahy.
Foto: eArch
Foto: eArch
Poslední z dobře viditelných rekonstrukcí, nebo v tomto případě je lepší novým názvem renovace, je činžovní dům, který získal zcela nové barvy.
Foto: eArch
A jak to vidíte vy? Mění se Smíchov k lepšímu nebo k horšímu? Jsou stavby které jste viděli důstojným sousedem Zlatému Andělu? Je zlatý Anděl jejich důstojným sousedem?
  • autor: Martina Svobodová *
  • publikováno: * 27. 3. 2003

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři