Rodinný dům v Dolním Miletíně od Atelieru 111 architekti Foto: BoysPlayNice
Architektura / rodinné domy

Nový dům od Ateliéru 111 architekti se inspiruje podobou tradičních jihočeských stavení

Ateliér 111 architekti chce svým rodinným domem na jihu Čech ukázat, jak se dá stavět efektivně, současně, a navíc s respektem k prostředí. „Obyčejný dům“ se proto za nic neschovává, dává na odiv svou archetypální formu a svírá soukromý ústřední dvůr.

Adéla Vaculíková , 21. 9. 2022

„Stavení v Dolním Miletíně je naší odpovědí, jak vstoupit současnou architekturou do prostředí jihočeské vesnice,“ říkají o své nedávno dokončené realizaci architekti Barbora a Jiří Wienzettlovi, kteří společně vedou Ateliér 111 architekti.

Nová zástavba rodinných domů na okrajích měst a vesnic, nebo přímo v satelitních obcích, kvalitami většinou zrovna neoplývá. Příkladů, nimiž se architekti snaží ukázat, že to jde i lépe, ale přibývá. Jednou takovou realizací je třeba i dřevostavba od Matěje Petránka, která stejně jako dům od Ateliéru 111 architekti řeší téma soukromí bez nutnosti tvořit hradby z plných plotů.

Novostavba rodinného domu v Dolním Miletíně od Barbory a Jiřího Wienzettlových je střídmá, pádná a pro své okolí také velmi kontextuální – připomíná klasické jihočeské stavení. „Od začátku jsme věděli, že chceme vytvořit jednoduchý a velkorysý objem, který pojme všechny požadavky rodiny. Dům, který nebude potřebovat skrývat se před okolím, aby si vytvořil vlastní intimitu,“ popisují architekti.

Střídmý archetypální objekt s bíle omítnutým zdivem a pálenou taškovou střechou stojí na půdoryse ve tvaru písmene U. Jednoduché a časem prověřené uspořádání vymezuje soukromý dvůr, do kterého vidí pouze obyvatelé domu. Architekti ho nechali vydláždit a vytvořili tak velkou pobytovou plochu, která se přímo propojuje s venkovní kuchyní skrytou v jednom z bočních křídel domu.

Foto: Atelier 111 architekti rodinému domu vtiskl archetypální podobu. Na bíle omítnuté zdivo nasedá pálená tašková střecha

Do dvora se dále obrací především hlavní obytné místnosti. V čele je to obývací pokoj s kuchyní, v bočních křídlech se zase uplatňují průhledy z chodeb, které zpřístupňují ložnice, dětské nebo hostinské pokoje a pracovnu. Hlavní ložnice situovaná v čele jednoho z bočních křídel se navíc do krajiny otevírá vlastním velkoformátovým oknem.

„Průčelí domu doplňuje charakter zástavby, nevzniká jen tvrdá hranice ‚moje za plotem‘ a to okolo,“ říkají autoři projektu. Hlavní průčelí domu je až minimalistické, nachází se zde pouze dveře a okno, kterým lze prohlédnout do obývacího pokoje a dále až do vydlážděného dvora. „Obyčejný dům“ od Barbory a Jiřího Wienzettlových v sobě skrývá také několik neobyčejných momentů. Prostřední křídlo se oproti dvěma bočním o něco posouvá a vytváří efektní, ale zároveň praktické příležitosti. Na jižní straně je to okno, které přivádí světlo do obývacího pokoje ještě z další světové strany, na severní zase vystrčená garáž, která se skrze odstavnou plochu napojuje na silnici.

Rodinný dům v Dolním Miletíně poblíž Českých Budějovic má velmi podobné parametry jako dřívější realizace téhož studia, a to rodinný dům v Praze-Jinonicích. Ačkoliv každá z novostaveb řeší odlišnou situaci, obě spojuje přirozené splynutí se staršími strukturami.

Foto: Hlavní obytné místnosti se otevírají do ústředního dlážděného dvora

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři