Foto: Ivo Tavares, výřez z fotografie
Architektura / rekreační objekty

Palác na čtyřiceti metrech čtverečních. Domek v zahradě od ateliéru Fala zdobí drahé kameny

Na úzké parcele v husté zástavbě Porta navrhl známý portugalský ateliér Fala co do velikosti malou, architektonicky však velmi propracovanou stavbu, která je inspirována malbou Henriho Rousseaua.

Matěj Beránek , 15. 9. 2022

Architekti sídlící v portugalském Portu svými projekty dlouhodobě demonstrují, že není malých úkolů. Navzdory tomu, že se věnují stavbám primárně malého měřítka, si dokázali vysloužit mezinárodní pozornost. Jejich přístavby, pavilony nebo zahradní domky vykazují totiž navzdory svým skromným rozměrům originální rukopis, který se projevuje jak po výtvarné stránce, tak i prostorovým řešením.

Důkazem toho je také nejnovější realizace z dílny ateliéru Fala, která nese oficiální název „Very tiny palazzo“ (malinkatý palác). Architekti se totiž drobnému objektu na komplikované parcele pokusili vtisknout architektonickou bohatost. „Bujné prostředí naznačovalo ambivalentní přístup k architektonickému objektu. Na výšku člověka je palác transparentní, jeho koruna přes celou šířku stavby je však hrdě zdobená drahými kameny,“ popisují architekti. Tato „koruna“ z pohledového betonu je ozvláštněna malými čtverci a kruhem, základními geometrickými tvary, které jsou pro Falu při zdobení fasád typické.

Foto: Interiér domku je rozdělen do dvou výškových úrovní pro odlišení atmosféry

Zahradní domek, který vyrostl na velmi úzkém pozemku přináležejícím k rodinnému domu v husté a lehce chaotické zástavbě Porta, se rozprostírá na pouhých 40 metrech čtverečních.

Interiér je pojat stejně jako exteriér maximálně jednoduše – také v něm ovšem najdeme několik drobných detailů, který celek významově povyšují. Vnitřní prostor je rozdělen do dvou výškových úrovní – díky tomu nabízí místa s různou atmosférou danou výškou stropu po vzoru Adolfa Loose, ke kterému se autoři odvolávají.

Foto: Referencí se proa teliér Fala stala malba Sen Henriho Rousseaua

„Koupelna a úložný prostor jsou skryty za jednolitou skříní z lakovaného dřeva, jejíž měřítko se záměrně nachází někde mezi architekturou a nábytkem. Palác by přece jen neměl být příliš jednoduchý,“ říkají s mírnou nadsázkou architekti.

Vzhledem k bujné vegetaci na pozemku se referencí ateliéru Fala stal slavný obraz Sen Henriho Rousseaua. Také z toho důvodu byla zahrada ponechána co nejdivočejší, pochozí plochy zpevňují pouze nařezané a nepravidelně rozmístěné fošny, případně „dlažba“ z kulatiny.

Klíčová slova:

Portugalsko zahrada pavilon

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři