Rekonstrukce panelového bytu od studia Klára Makovcová Architects Foto: Michal Ureš
Architektura / interiér

Důkladná rekonstrukce proměnila panelákový byt v moderní bydlení

Rekonstrukce pražského bytu od Kláry Makovcové dokazuje, že i bydlení v panelovém domě může odpovídat estetickým i funkčním standardům dnešní doby. Hlavním motivem bytu je odhalená betonová konstrukce doplněná subtilními příčkami z dubového dřeva a pískovaného skla.

Adéla Vaculíková , 29. 11. 2021

Architektka Klára Makovcová stojí za velmi povedenou rekonstrukcí interiéru bytu v pražském panelovém domě, který se po jejím vstupu proměnil k nepoznání. Atypický panelový dům s železobetonovým skeletem na jednom z pražských sídlišť z 60. let se vyznačoval standardní dobovou dispozicí, která ale již nevyhovovala dnešním nárokům na bydlení. Při rekonstrukci proto architektka přistoupila k razantním zásahům – všechny příčky byly vybourány a železobetonová konstrukce odhalena až na hrubý beton.

Právě kombinace odhalených hrubých betonových konstrukcí a dřevěných a skleněných prvků je hlavním vizuálním motivem interiéru. „Koncepce materiálového řešení vychází z konstrukčního systému domu. Betonové průvlaky a sloupy jsou přiznány a obroušeny na hrubý beton a opatřeny bezbarvým nátěrem. Obvodové stěny jsou přeštukovány a opatřeny bílou malbou,“ přibližuje architektka.

Hlavním komunikačním uzlem bytu se stala vstupní hala, která se otevírá do obývacího pokoje a ložnice a zároveň se z ní vstupuje i do koupelny. Oddělení jednotlivých místností zajišťují subtilní příčky. „Klient kladl velký důraz na variabilitu prostoru, proto bylo nutné do objektu zakomponovat posuvné dřevěné stěny, jimiž je možné vytvořit oddělené místnosti. Současně však byt působí jako jeden velký obytný prostor neboli loft,“ popisuje záměr Klára Makovcová.

Obývací pokoj je s kuchyní a jídelnou propojen v jeden velkorysý prostor, který se táhne přes celou západní stranu bytu. Reliktem původní dispozice zůstává masivní železobetonová konstrukce, která přirozeně rámuje jednotlivé části jinak otevřeného prostoru. I v tomto případě autorka myslela na požadovanou variabilní dispozici, obývací pokoj je možné od kuchyně oddělit dřevěnou posuvnou stěnou.

Foto: Kombinace odhalených hrubých betonových konstrukcí a dřevěných a skleněných prvků je hlavním motivem interiéru.

Klíčem k úspěchu bylo poradit si s technickými komplikacemi, které se radikální změnou dispozice v bytě objevily. Odhaleny byly například stoupačky, která architektka nechala obalit nerezovým pláštěm a vytvořila z nich vizuálně atraktivní detail nořící se do kuchyňského ostrůvku.

Že se rekonstrukce interiéru bytu v panelovém domě skutečně vydařila, potvrzuje i ocenění Interiér roku 2020 v kategorii soukromý interiér − rekonstrukce, které Klára Makovcová za projekt obdržela.

Foto: Architektka nechala při rekonstrukci odstranit všechny původní příčky

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři