Architektonický atelier HORIZONT navrhl mezipatro do kavárny v pražských Holešovicích Foto: Radek Úlehla
Architektura / občanské stavby

Pohyblivé mezipatro navýšilo kapacity pražské kavárny Vnitroblock

Architekti z atelieru HORIZONT si na konto připsali zajímavou realizaci. Do industriálního prostoru v Praze-Holešovicích vložili mezipatro, které lze horizontálně posouvat a přizpůsovovat tak prostory kavárny potřebám různých akcí.

EARCH.CZ , 17. 3. 2023

Populární kavárna Vnitroblock vznikla roku 2016 proměnou nevyužívané prvorepublikové haly nacházející se v blokové zástavbě pražských Holešovic. Celý prostor dýchá značně industriální atmosférou díky přiznání velkého množství původních prvků. Vnitroblock však není jen kavárna, najdeme taky také třeba taneční studio, malé kino nebo uměleckou galerii.

Protože prostory kavárny přestaly rychle dostačovat, oslovili investoři architektonický ateliér HORIZONT, aby vypracoval návrh navýšení kapacit. Architekti přišli s neotřelým nápadem – vložit to otevřeného prostoru mezipatro zavěšené na původní jeřábové dráze, takže jej lze posouvat a dělit tak kavárnu na uzavřenější části s různým využitím.

Foto: Schodiště je zavěšeno na původní jeřábové dráze, takže ho lze posouvat

Vložené mezipatro o rozměrech 6,6 x 4,4 metru se nachází ve výšce třech a půl metru a vede na něj jednoramenné schodiště, které je uloženo na kloubu, aby bylo možné jej nadzvednout a nebránilo tak posunu mezipatra. Nový prostor kavárny slouží jako  odpočinkový lounge, který je rozdělen nábytkem a osvětlením na několik typů sezení. „Kromě kavárenského vybavení se zde nachází velké stínomilné rostliny a stojací lampy, které dokreslují intimní atmostéru,“ popisuje ateliér HORIZONT.

Foto: Díky hornímu osvětlení nabízí platforma příjemnou atmosféru

„Mezipatro je smontováno z několika ocelových svařovaných dílců. Hlavním nosným prvkem jsou dva příčné vierendelovy nosníky o šesti čtvercových polích, což umožňuje absenci jakýchkoliv podpor. Nosníky bylo tedy možné zavěsit na původní jeřábovou dráhu haly. Ve druhém směru jsou tyto nosníky spojeny s dalšími dvěma tak, že dohromady tvoří tuhý prostorový rám,“ vysvětlují autoři návrhu konstrukční řešení mezipatra.

  • Autoři: František Bosák, Jolana Bosák Macháčková
  • Ateliér: Atelier HORIZONT
  • Spolupráce: Josef Petrák, Jakub Zajíc
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Adresa:: Tusarova 31, Praha 7, 170 00
  • Investor: Dudes & Barbies s.r.o.
  • Projekt: 2018
  • Realizace: 2022
  • Užitná plocha: 29 m²

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři