V pražských Čakovicích vyrostl nový polyfunkční objekt navržený Ateliérem stavebních konstrukcí Foto: Radek Úlehla
Architektura / občanské stavby

Polyfunkční budova na severu Prahy se do svého okolí obrací fasádami ze skla a betonu

V Čakovicích na okraji Prahy vzniklo nové obchodní centrum. Budova, do jejíhož vzniku investovala společnost IMPERA, však není čistě monofunkční, kromě prostorů pro služby se v ní nachází také kanceláře.

EARCH.CZ , 7. 12. 2022 / Advertorial

Obchodní centrum s polyfunkčním využitím

V městské části Praha-Čakovice v poslední době vyrostlo několik objektů zlepšujících její občanskou vybavenost. Jednou z nich je i Obchodní centrum IMPERA, které otevřelo v létě loňského roku. Budova stojící v blízkosti zámeckého parku vsadila především na střídmé formy ozvláštněné jemnými detaily.

Stavba vznikla podle projektu Ateliéru stavebních konstrukcí, který má své sídlo přímo v Čakovicích. Autoři ji navrhli jako třípodlažní objekt založený na železobetonových konstrukcích. Unikátní konstrukční systém samonosných sendvičových stěn pod názvem HalaSystem realizovala společnost KŠ PREFA. V přízemí se nachází parter určený obchodním i kavárenským službám, na nadzemních podlažích našly své místo především kanceláře.

Kombinace kontrastních materiálů

Obchodní centrum se do svého okolí obrací prosklenými fasádami, díky kterým jsou i vnitřní prostory v nepřetržitém kontaktu s exteriérem. Křehkou skleněnou fasádu na několika místech ozvláštňuje kontakt s betonovými fasádními deskami s nápaditým vzorem. Pro jejich výrobu byly použity matrice společnosti RECKLI z edice SELECT, která nabízí na 250 velmi rozličných designů. V případě obchodního centra v Čakovicích byla použita matrice 2/32 Inn se strukturou složenou z vertikálních linií připomínající otisky různě širokých větviček.

Foto: Fasádu objektu tvoří betonové fasádní desky a velkorysá okna, díky kterým jsou uživatelé budovy v přímém kontaktu s exteriérem

Budoucí záměry

Obchodní centrum IMPERA je dostupné z jedné z hlavních silnic v Čakovicích. V budoucnosti by za budovou měl vzniknout ještě objekt zahradní restaurace a podzemního parkování od stejného investora. Občanská vybavenost okrajové městské části Prahy se tak ještě zintenzivní. Nyní je parkování řešeno jako venkovní stání přímo před obchodním centrem, jeho součástí jsou také rychlonabíjecí stanice pro elektromobily. Sama budova využívá část energií z obnovitelných zdrojů, celá její plochá střecha je pokryta fotovoltaickými panely.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 7. 12. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři