Ateliér Ondřeje Tučka navrhl novou budovu mateřské a základní školy v Letech u Prahy Foto: Viktor Tuček
Architektura / občanské stavby

Přísnost, která nezapomíná na dětský svět. Lapidární budovy mateřské školy a školky v Letech ozvláštňují barevné akcenty

Objekty mateřské a základní školy v Letech nedaleko Prahy se ke svému okolí i žákům v učebnách obrací konstrukcí z betonových tvárnic. Křehkost do realizace vnáší poloprůhledný skleněný krček, barvy zase okenní rámy, nábytek nebo schodiště.

Adéla Vaculíková , 28. 3. 2023

Ateliér architekta Ondřeje Tučka navrhl školní budovu, která v sobě spojuje mateřskou i základní školu. Obě přitom mají svůj prostor, fungují totiž ve dvou pavilonech, které vzájemně propojuje přízemní krček.

Novostavba se nachází na okraji obce Lety, která leží asi 25 kilometrů jihozápadně od Prahy. Jelikož se ale počítá s tím, že se obec bude dále rozrůstat, školní budovu v budoucnosti obestoupí další zástavba.

„Hlavním architektonickým principem návrhu je prostota a lapidárnost tvarového, materiálového i barevného řešení, bez zbytečných efektů. Vnější výraz celého souboru je solidní a pevný. Obě budovy jsou sjednocené čtvercovým půdorysem, přísným rastrem oken a jednotným stylem fasádního pláště,“ popisuje realizaci Ondřej Tuček.

Do interiéru i exteriéru obou kubických pavilonů se propisuje jejich konstrukční systém, objekty jsou postaveny ze sendvičových betonových tvárnic. Šedivé fasády pak ozvláštňují barevné okenní rámy a žaluzie – na školce červené, na škole žluté.

Foto: Budovy mateřské a základní školy propojuje přízemní průsvitný krček

Pavilon mateřské školy na svých dvou podlažích nabízí prostory pro fungování dohromady třech oddělení. Základní škola je pak o jedno patro vyšší a kapacitně vyhovuje fungování prvního stupně. Dohromady se v ní nachází šest učeben, které jsou umístěny v rozích budovy, takže do jejich interiérů přivádí světlo okna hned ze dvou stran. „Hlavním hlediskem je vytvoření ideální pobytové pohody, třídy jsou zalité světlem,“ dodávají architekti. V přízemí našly své místo šatny a jídelna s kuchyní, která funguje pro školu i školku.

V interiérech byly záměrně použity především odolné a snadno udržovatelné materiály. Na podlahách se nachází lité terrazzo nebo polyuretanové stěrky. Nábytek je pak především dřevěný.

Foto: V interiérech převládá dřevěný nábytek se žlutými detaily

Objekty vzájemně propojuje pouze subtilní průsvitný krček. „Jde o nevytápěný prostor, s fasádou ze skleněných profilů Profilit. Obdobně je řešeno i vstupní zádveří školy,“ vysvětlují architekti. Podle návrhů ateliéru Ondřeje Tučka bylo v minulosti realizováno už několik školních budov, hned dvě stojí v Hovorčovicích u Prahy. Jedna vznikla dostavbou a rekonstrukcí původního objektu, druhá jako novostavba.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři