Do podoby, která vyhovuje provozu Českého domu, byl upraven ze svého dřívějšího kancelářského využití Foto: Peter Fabo
Architektura / občanské stavby

Pro důstojnou reprezentaci České republiky. Český dům v Bratislavě získal po rekonstrukci reprezentativní interiéry

Český dům v Bratislavě má nové reprezentativní interiéry laděné do světlých barev a vybavené nábytkem z kovu a dřeva. Prostory historického domu v centru města slouží společenským a kulturním akcím Českého centra, jedním z cílů realizace proto bylo vybudovat multifunkční sál.

EARCH.CZ , 10. 3. 2023

Ateliér ASGK Design navrhl nové interiéry a rekonstrukci exteriéru Českého domu v Bratislavě. Objekt z počátku 17. století, který stojí přímo v historickém centru hlavního města Slovenska, využívá České centrum od roku 2019 – do současné podoby se proměnil v posledních dvou letech.

„Český dům na nové adrese byl v původním stavu slavnostně otevřen v rámci 30. výročí Sametové revoluce v listopadu 2019. Tento památkově chráněný objekt ze začátku 17. století byl renovován před cca 30 lety pro kancelářské účely. Pro novou funkci Českého domu bylo zapotřebí ho nově stavebně upravit a re-kolaudovat v souladu s novým funkčním využitím společensko-kulturního centra se shromažďovacími prostory pro veřejnost,“ přibližují výchozí situaci architektky Gabriela Kaprálová a Monika Tomšová.

Jedním z hlavních cílů realizace bylo vytvoření multifunkčního sálu, který bude vhodný pro pořádání kulturních a společenských akcí, přednášek i výstav. Takové prostory má Český dům hned dva, jeden v podkroví, hlavní pak v přízemí, přímo v prostorách původního historického sálu.

Veřejnosti a akcím pořádaným Českým centrem slouží především přízemí domu, kde se kromě sálu nachází vstupní hala, recepce a místo pro prodej českého designu. V prvním a druhém patře jsou kanceláře.

Foto: Objekt z počátku 17. století se do současné podoby se proměnil v posledních dvou letech

Na úrovni přízemí došlo také k dispozičním změnám, díky kterým jsou jednotlivé prostory lépe propojené, obnoven byl například průchod mezi halou a sálem. „Průchod mezi halou a přilehlým sálem se nám povedlo objevit nejenom ve starých dokumentech a dobových fotografiích z 19. století, ale nakonec i opatrným stavebně-technickým průzkumem na stavbě,“ vysvětlují architektky.

„Stavebními zásahy v cca 70. letech minulého století byla významně navýšena skladba podlahy v sále a z ekonomických i statických důvodů nebylo žádoucí jí znovu vybourat. Museli jsme se jako architekti společně se statiky vypořádat s nelehkou situací a najít řešení, jak propojit místnosti s výrazným výškovým rozdílem podlah (cca 70 cm) a zároveň zachovat dostatečně vysoký průchod bez toho, abychom staticky zasáhli do nosné konstrukce klenby s náběhem paty přilehlé lunety. Pro překonání výškového rozdílu jsme ve vstupní hale navrhli schodiště se zaoblenou podestou tak, aby co nejméně překáželo ve směru úniku z budovy,“ dodávají.

Foto: Veřejnosti a akcím pořádaným Českým centrem slouží především přízemí domu

V reprezentativních interiérech dnes převládají světlé barvy a vzdušný nábytek z perforovaného zvlněného plechu a běleného dubového dřeva. Na podlahách byla uplatněna velkoformátová dlažba a stěny pokryty cementovou stěrkou. „Naléhavá potřeba vzniku multifunkčních prostor, ideálně v parteru objektu bezprostředně spojeného s ulicí, a přísná požárně bezpečnostní pravidla byly klíčovými úkoly, které měl návrh stavebních úprav a interiéru splnit. Právě požární požadavky dále formovaly celkový vzhled interiéru včetně použitých materiálů,“ vysvětlují autorky.

  • Autoři: Gabriela Kaprálová, Monika Tomšová
  • Ateliér: ASGK Design
  • Země: Slovensko
  • Město: Bratislava
  • Projekt: 2020
  • Realizace: 2021-2022
  • Investor: ČESKÁ CENTRA – státní příspěvková organizace při MZV ČR
  • Investor: CHT spol. s.r.o. – majitel objektu
  • Fotograf: Petr Fabo
  • Adresa:: Prepoštská 2088/6, 811 01 Bratislava, Slovensko

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři