Rekonstrukce bytu na pražské Letné od 0,5 Studia Foto: Peter Fabo
Architektura / interiér

Prvorepublikový byt inspiruje po rekonstrukci dialogem historie s novými barevnými bloky

Citlivá rekonstrukce meziválečného bytu pracuje s tradičním rozvržením na samostatnou kuchyň, obývací pokoj s reprezentativní jídelnou a obytnými pokoji. Lehký eklektismus prostoru doplňují oblíbená umělecká díla majitelů.

0,5 Studio , 1. 11. 2022

Interiér, který zachová atmosféru meziválečného bytu na pražské Letné, zároveň však poskytne pohodlí 21. Století – tak znělo zadání pro architekty Pavla Nového, Jitku Mácovou a Víta Svobody z ateliéru 0,5 Studio.

Na začátku spolupráce byly prověřeny různé možnosti dispozičních změn a výraznějších přestaveb. Architekti společně s investory definovali základní požadavky rekonstrukce a došli k tomu, že potřebám bude nejvíce odpovídat původní rozvržení bytu. Návrh se tak odehrává v jemnějších změnách v rámci dispozice a zaměřuje se více na design samotného interiéru s promyšlenými detaily. Zařízení vytváří jednoznačně čitelnou novou vrstvu, která tvoří dialog s historií bytu. Umělecká sbírka majitelů pak posouvá působení bytu na estetický zážitek.

Vchod do bytu ústí do prostorné vstupní haly, z níž se vchází do ostatních místností. V severozápadním traktu jsou to reprezentativní obývací pokoj s jídelnou a světlá pracovna, na straně druhé kuchyň a samostatná ložnice, čelně vedou dveře do koupelny.

Ve vstupní hale najdeme prostornou vestavěnou skříň na celou výšku místnosti. Do ní vetknutá nika umožňuje pohodlné obouvání, navíc ve svých zádech skrývá botník. Nenápadná světle šedá barevnost a oblé rohy u tohoto kusu nábytku odkazují na estetiku původního interiéru.

Foto: 0,5 Studio rádo sahá v interiérech po neotřelých výrazných barvách

Na halu navazuje snížený průchod do kuchyně, s výrazným podhledem, nad kterým je skrytý úložný prostor. Podhled je tvořen vloženými dubovými lamelami, které jsou zároveň podsvětleny a nahrazují v tomto místě stropní světlo. Prvek lamel se opakuje v celém bytě. Praktická jednoduchá kuchyň ve tvaru L byla provedena v plné zelené barvě, která ji povyšuje na jeden z výrazných prvků bytu.

Dominantou obývacího pokoje je knihovna, která je obestavěna okolo průchodu ze vstupní haly. Klasické dveře byly v tomto místě nahrazeny posuvným křídlem, které zajíždí do zad knihovny. Stěna je dělena na různě velké niky, uzavíratelné prostory a vitríny za sklem. Decentní mint barva v kombinaci s dubovými lamelami dodává neutrální pozadí vystaveným předmětům. Naproti knihovně najdeme velkorysý jídelní stůl, umístěný u velkého okna. Stůl je od relaxační části se sedačkou oddělen průhlednou lamelovou příčkou. Z obývacího pokoje vedou původní dvoukřídlé dveře do prostorné pracovny.

Foto: Sjednocujícím prvkem interiéru je dřevěný rošt, který pokaždé slouží k jinému účelu

Čistá jednoduchá koupelna byla oproti původnímu stavu doplněna také o prostorný sprchový kout. V podlaze je odnímatelný dřevěný rošt, který navazuje na úroveň podlahy. Spád sprchového koutu je až pod tímto prvkem. Technické vybavení bytu je schováno do vestavěného prostoru v koupelně, za lamelovými dveřmi.

Rekonstrukce pozvedla původní byt na novou úroveň. Vytváří čistý a klidný osobní prostor pro kultivované majitele i jejich umělecká díla.

  • Autoři: Pavel Nový, Vít Svoboda, Jitka Mácová
  • Ateliér: 0,5 Studio
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Realizace: 2022
  • Užitná plocha: 82 m²
  • Fotograf: Peter Fabo

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři