Architektura /

Regenerace historického jádra města Písek

Promenáda podél řeky Otavy a rekonstrukce hradebního příkopu - parkánů, bakaláře / Architekti Kateřina Vávrová a Karel Klapka.

EARCH.CZ , 1. 12. 2010

Z historie projektu  - na přelomu tisíciletí nebylo písecké podhradí mezi prastarým Kamenným mostem a Putimskou branou příliš atraktivním prostorem. Písek se po léta obracel k řece Otavě zády, přestože v průběhu staletí modelovala tvář města i život jeho obyvatel. Na břehu Otavy vedla vyšlapaná cesta ve vysokém plevelu kolem zchátralé historické sladovny vzhůru k „nedobytným“ parkánům, tedy hradebnímu příkopu, kde kromě několika keřů rajčat pana správce rostla jen lebeda… Katastrofální povodeň roku 2002 se paradoxně stala impulsem k nápravě. Bylo jasné, že na tváři této lokality, která patří svou polohou a architektonickou kompozicí k nejkrásnějším v Písku, je nutné zapracovat. Tehdy, roku 2003, začali Písečtí chystat velkorysý projekt „Regenerace historického jádra města Písek na břehu řeky Otavy mezi Kamenným mostem a Putimskou branou“, pro nějž se brzy vžil název „Europrojekt“. Bylo jasně pojmenováno poslání celého projektu. Ve zkratce to byly tyto cíle: zlepšení životního prostředí obyvatel města a rozšíření nabídky aktivit pro volný čas; zhodnocení kulturního a historického dědictví města Písku nalezením smysluplného využití památkově chráněných objektů, jako např. parkánů a sladovny; vytvoření prostoru pro nové podnikatelské aktivity vznikem turisticky atraktivních lokalit nadregionálního významu. Vznikla myšlenka využít prostory historické sladovny pro Centrum dětské ilustrace a multifunkční kulturní centrum. Europrojekt si stanovil další významné úkoly, kromě rekonstrukce infrastruktury v dané lokalitě i revitalizaci pravobřežní promenády a parkánů. V říjnu roku 2004 předložili Písečtí žádost o poskytnutí fi nančních prostředků Evropské unie a byli velmi úspěšní – výběrová komise označila písecký projekt za nejlepší z ČR. V té době oslovili pracovníci písecké radnice náš tým (architekti K. Lapka, K. Vávrová, P. Albrecht a projekční kancelář ing. Zítka) a požádali nás na základě předchozí spolupráce o zpracování výtvarně-architektonického řešení úpravy hradebního příkopu (tzv. parkánů) a následně i pravobřežní promenády podél Otavy. Během práce na projektu – od úvodní studie po realizační dokumentaci – byla písecká veřejnost průběžně informována o návrzích na webových stránkách města. Kromě standardního schvalovacího procesu městským zastupitelstvem byl projekt naším týmem prezentován na veřejných besedách s občany. Pro tyto účely byly zpracovány rovněž animace „procházek“ navrhovanými lokalitami.

Parkány vznikly v Písku ve 13. století spolu s opevněním města. (V terminologii historiků znamená parkán uličku oddělující hradby od měšťanských domů, nicméně v Písku se místně vžitý pojem „parkány“ užívá pro prostor hradebního příkopu – tolik na vysvětlenou.) Nad parkány se u jižní městské brány – Putimské – klenul od středověku dřevěný můstek. V 16. století jej nahradil kamenný renesanční se dvěma klenutými oblouky. Rozvoj města, zejména dopravy v 19. století, si vynutil rozšíření mostu přizděním kompaktní zdi v šířce cca 35 cm. Došlo k zaslepení obou mostních oblouků, hradební příkop se stal neprůchodným a sloužil spíše jako úložiště suti a odpadu. Od té doby byly parkány veřejnosti víceméně nepřístupné. Část sice sloužila jako zahrada lidové školy umění a školky, ale jinak Písečtí i návštěvníci města shlíželi do neudržovaných parkánů pouze shora… Předložili jsme proto návrh opětovného průkopu oblouků pod Putimskou branou a zprůchodnění parkánů pro veřejnost. V dolní části – od řeky – je možné vstoupit do parkánů původní tzv.Katovskou brankou, projít novým průkopem jednoho z původních oblouků a vystoupat na můstek u Putimské brány či pokračovat hradebním příkopem a po nově vzniklém kamenném schodišti na Bakaláře – náměstí před kostelem Narození Panny Marie. Prostor se tímto zapojil do celkového pěšího tahu vznikajícího kolem celého historického jádra města. Parkány však nejsou jen jednoúčelovu komunikační trasou. Plní i funkci odpočinkovou, přivádí návštěvníky na místa netradičních pohledů na město i řeku, poskytují jim klidné posezení i možnost konání různých kulturních akcí – koncertů i příležitostných výstav. Formování parteru hradebního příkopu spočívá v nenásilných parkových úpravách – čisté travnaté plochy zvoucí k posezení, mlatové cestičky a typická písecká dlažba z pískovcových desek v obnoveném průchodu pod můstkem, ve kterém jsou v pamětní dlaždici otisknuty nožky prvních dětských návštěvníků znovuotevřených parkánů. Osvětlení hradebního příkopu bylo původně řešeno kombinací zapuštěných zemních svítidel a nízkých osvětlovacích sloupků velmi jednoduchého designu. Sloupky však nepřežily zásah vandalů a byly nahrazeny rovněž zemními reflektory se směrovaným paprskem, což se ukázalo jako tvarově nejčistší řešení. Jako kontrast k technické střídmosti stojí u kamenných schodů pod Bakaláři historizující tzv. „pražská“ lucerna – tento typ je již léta používán v celém historickém jádru Písku. Při realizaci parteru přilehlého náměstí Na Bakalářích došlo k archeologickému nálezu pohřební mohyly z doby bronzové.´Architektonické ztvárnění prezentace vykopávek se stalo dominantním prvkem celého prostoru. Prosklené oko osazené do černé kovářské oceli umožňuje chodcům nahlédnout do vrstev pod úrovní náměstí, ukrývajících poselství z doby bronzové včetně kopií nalezených šperků.

Promenáda na pravém břehu Otavy mezi Kamenným mostem a Křižíkovou elektrárnou. V projektu promenády jsme se pokusili maximálně respektovat genia loci: dominantu Kamenného mostu, nejstaršího tohoto druhu v Čechách, i řeku se starými stromy sklánějícími se nad hladinou. Vlastní povrch promenády je dlážděn žulovou kostkou v kombinaci šedých a žlutých odstínů, je zde ve významných uzlech (předmostí, nástupní prostory sladovny) citována opět písecká desková dlažba. Celkově je promenáda koncipována jako pěší, případně cyklistická trasa s příležitostným vjezdem obslužných a údržbových vozidel. Chodec může usednout ve stínu stromořadí na výškově rozehrané stupně vedoucí nad hladinu řeky. V atraktivní poloze v blízkosti středověkého Kamenného mostu vznikl prostor pro terasu místní restaurace s výhledem na řeku. Parter je doplněn litinovými prvky zábradlí vyvinutými ve spolupráci s menší, ale velmi precizní plzeňskou slévárnou. Jako součást sestavy zábradlí jsou navrženy litinové robustní sloupky s možností vsazení svítidla či reliéfního znaku města Písku. Základní osvětlení promenády zajišťují již zmíněné „pražské“ lucerny. Jejich použití z hlediska designu vnímáme jako lehce problematické, ale v rámci udržení kontinuity městského prostoru je považujeme za únosné… V prostoru před historickou Křižíkovou hydroelektrárnou se podařilo umístit repliku původní Křižíkovy lampy.

Závěrem Promenáda podél řeky Otavy a na ni navazující zpřístupněné prostory parkánů slouží Píseckým již dva roky.  Pokusili jsme se v obou lokalitách vytvořit naprosto civilními prvky kultivované prostředí. Je potěšující, že výsledky realizovaného projektu skutečně naplňují stanovené cíle i přes současnou složitou hospodářskou situaci. Podařilo se pozitivně ovlivnit rozvoj města, lidé zrekonstruované prostory přijali a vnesli do nich život. Pokusili jsme se v obou řešených lokalitách vytvořit naprosto civilními prvky kultivované prostředí. příroda zaceluje poslední sadovnické úpravy a vzniká dojem, že to tu bylo odjakživa... Snad je to tak správně.

Ocenění Na konci roku 2008 – 2. cena v soutěži Cena Asociace pro urbanismus a územní plánování ČR . Projekt byl vybrán jako účastník mezinárodní soutěže ECTP-CEU (European Counsil of Spatial Planners) – The European Urban and Regional Planning, Achievement Awards 2009–2010. Cenu jsme nezískali, jen dopisem ocenili kvalitu realizovaného díla… Vernisáž výstavy projektů proběhne 15. listopadu v Bruselu.

Převzato z časopisu Architekt: www.architekt-casopis.cz

  Název:

Promenáda podél řeky Otavy a rekonstrukce hradebního příkopu - parkánů, bakaláře

  Klient: město Písek

  Autoři: Ing. akad. arch. Kateřina Vávrová, akad. arch. Karel Klapka

  Techn. spolupráce: ing. Petr Zítek

  Rozloha hrad. příkopu: 1180 m2

  Rozloha promenády:

2580 m2

  Rozloha bakaláře: 5060 m2

  Celkové náklady: 44 milionů – čerpány dotace z Evropských fondů

  Hlavní dodavatelé: Strabag a.s.,Stareko CZ Písek s.r.o.

  Realizace: 2005-2009

Resume:

Regeneration of the historical core of the town of Písek A promenade along the Otava River, together with adjacent  accessible baileys has been serving the citizens of Písek for the entire year. We have tried to create an environment improved by defi nitely prosaic elements in both locations. We succeeded in making a positive impact on the town’s development; people accepted the renewed premises and brought life to them. We have tried to create an environment improved by markedly prosaic elements in both locations concerned. As soon as nature heals the last marks of the landscape gardening, it might give the impression that the area has always been like this. At the end of 2008, this project was awarded second prize in a competition of the Association for Urban and Regional Planning of the Czech Republic and was selected to participate in an international competition of the ETCP-CEU (European Council of Spatial Planners) – The European Urban and Regional Planning, Achievement Awards 2009–2010.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři