Na uliční straně domu vzniklo malé atrium se zelení Foto: Matej Hakár
Architektura / rodinné domy

Rodinný dům na Moravě od ateliéru Grau poskytuje majitelům různorodá zákoutí pro odpočinek

Elementárně pojatý rodinný dům od bratislavského ateliéru Grau Architects v sobě kombinuje světle omítnuté zdivo s velkoformátovými okny, která vytvářejí prosklené stěny od podlahy ke stropu. Místnosti se tak velkoryse otevírají do přilehlé zahrady.

EARCH.CZ , 31. 3. 2023

„Rodinný dům se nachází na Moravě, v zastavěném území poblíž hráze řeky. Uklidněná, stabilizovaná zóna s typickou zástavbou rodinných domů a požadavky budoucích obyvatel byly podnětem pro návrh jednopodlažního domu. Pro potřeby uspořádání dispozice a nároků klienta stavba svojí velikostí zabírá dva pozemky,“ popisují charakter domu architekti z bratislavského ateliéru Grau Architects. K jednopodlažní struktuře dospěli také z logiky kontextu, rodinný dům měl být totiž dobře propojený se zahradou. „Pokud to situace dovoluje, je jednopodlažní dům vždy ideální variantou, kontakt se zahradou vychází ze samotné podstaty rodínných domů,“ dodávají autoři. Stavba má členitý půdorys, který opticky sjednocuje pultová střecha s půdorysem ve tvaru L formující větší či menší přesahy.

Hlavní obytný prostor je situován při severozápadní straně domu, obsahuje obývací pokoj spojený s kuchyní a jídelnou. Celý se otevírá prosklenou stěnou směrem do zahrady a krytého prostoru s venkovním posezením.

Společný obytný prostor od dalších soukromých pokojů odděluje prostor zádveří, na které navazuje centrální chodba táhnoucí se přes celou délku domu. Zpřístupňuje ložnice, koupelny a místnosti s dalším využitím. Ústí pak v prostorné garáži na protější straně domu.

Foto: Rodinný dům se nachází na Moravě, v zastavěném území poblíž hráze řeky

Světlo do chodby přivádí světlíky a také atrium s osazeným stromem, které vzniklo „vykousnutím“ fasády směřující do ulice. „Použitím světlíků vpouštíme do domu světlo a vytváříme tak další dynamicky měnící se element. Dům má různá zákoutí a atmosféry, někde se více otevírá, na druhé straně zase introvertně uzavírá,“ popisují světelnou režii domu architekti.

Ze zahradní strany se k domu připojuje dlážděná terasa se zapuštěným bazénem. Na opačném konci zahrady se nachází ještě zahradní domek, který slouží jako další prostor pro společné setkávání, obsahuje ale i pokoj pro hosty a sklad.

Foto: Na obývací pokoj navazuje krytý prostor s venkovním posezení

„Pracujeme s jednoduchou materialitou, necháváme vyznít samotnou strukturu domu a hru světla na čistých plochách,“ říkají architekti na závěr. Světle omítnuté zdivo a velkoformátová okna v exteriéru rodinného domu doplňují panely ze dřeva.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři