Rekonstrukce poválečné budovy na administrativní prostory od studia GOING EAST Foto: Jeroen Verrecht
Architektura / administrativní stavby

S úctou k poválečné architektuře. Pietní adaptace avantgardní Brodzkiho věže

Výrazná budova v Bruselu, která na sebe od okamžiku svého vzniku v 70. letech strhávala značnou pozornost, prošla nedávno příkladnou rekonstrukcí dokazující, že také stavby z poválečné éry si zasluhují pietní zacházení.

Adéla Vaculíková , 3. 6. 2022

Výšková stavba z betonových panelů s netradičními oválnými okny patří mezi ikonické belgické stavby 70. let. Za budovou bývalé centrály cementářské společnosti CBR v Bruselu stojí architekt Constantin Brodzki, který až do své smrti na jaře loňského roku aktivně vystupoval na obranu poválečné architektury.

Foto: Betonová věž architekta Constantina Brodzkiho patří mezi šperky belgické architektury 70. let

Constantin Brodzki se narodil v Římě, většinu svého života ale strávil v Belgii, kde se také nachází jeho stavby realizované nejčastěji z prefabrikovaných modulů s implementovanými organickými prvky. Jeho první významnou stavbou byla právě nová budova společnosti CBR – architektův raný experiment, který i dnes překvapuje svým velmi multifunkčním a variabilním charakterem. Právě tato stavba také v nedávné době prošla poměrně zevrubnou rekonstrukcí. Sám Brodzki se jí velmi obával, nechtěl, aby bylo jeho dílo, které navrhl od betonového pláště až po knoflíky pro přivolání výtahu, zničeno. Budovu také nazval nejmodernější stavbou v Belgii a odmítl, že by nějakou výraznou rekonstrukci potřebovala. Jeho obavy se naštěstí nenaplnily, stavba sice rekonstrukcí prošla, ale takovou, která se zachovala velmi pietně.

Lokální studio Going East, které se specializuje na design interiérů bylo pověřeno zakázkou proměnit interiéry památkově chráněné administrativní stavby v nové moderní kanceláře. Svou pobočku zde totiž plánovala otevřít coworkingová společnost Fosbury & Sons. Její majitelé Serge Hannecart, Stijn Geeraets a Maarten Van Gool totiž po úspěchu se svými kancelářemi v Antverpách zamýšleli expandovat i do hlavního města Belgie. Plánovali přitom pokračovat ve své filozofii a tvořit kancelářské prostory, v nichž se lidé cítí jako doma.

Kanceláře, které dostaly jméno Boitsfort zabírají celých 7000 metrů čtverečních a rozkládají se na sedmi z devíti pater Brodzkiho budovy. Místo k práci zde najde na 600 lidí v různých typech kanceláří – od těch soukromých až po velké open-spaces.

Foto: Architekti upřednostňují přesun a instalaci původních materiálů oproti bourání a nahrazování

Je to převážně jejich vybavení, které nyní přitahuje pozornost. „Nic nebouráme, ale demontujeme části interiéru a poté je znovu instalujeme s ohledem na původní použité materiály,“ prohlásili v průběhu rekonstrukce majitelé coworkingu. Na místě zůstala většina původních prvků. Hrubé betonové stěny, dřevěné podlahy a původní masivní dveře, skříně a pulty nyní doplňují nové měkké pohovky a křesla společně s pečlivě vybranými designovými kousky od lamp až po vázy. „Chtěli jsme vytvořit rovnováhu mezi chladnými a teplými materiály,“ vysvětlují architekti ze studia Going East.

Sami majitelé coworkingové společnosti Fosbury & Sons se nechali slyšet, že se pro interiéry Boitsfortu inspirovali více v hotelových lobby než v jiných kancelářských budovách. V bývalém centru cementářské společnosti se dnes kromě kanceláří nachází také restaurace, kavárna nebo řada zasedacích místností. Právě hotelové lobby nejvíce připomíná vzdušná vstupní hala, do níž vede původní spirálové schodiště.

  • Autoři: Constantin Brodzki (původní stavba)
  • Ateliér: GOING EAST
  • Země: Belgie
  • Město: Brusel
  • Projekt: 2018
  • Fotograf: Jeroen Verrecht

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři