Administrativní brutalistickou budovu v americkém New Haven proměnili architekti ze studia Becker + Becker na luxusní hotel Marcel Foto: Seamus Payne
Architektura / občanské stavby

Slavná brutalistická budova Marcela Breuera po dekádách chátrání znovu ožila. Nově funguje jako luxusní hotel

Americká společnost Becker + Becker, která působí jako architektonické studio a developer v jednom, během posledních třech let pracovala na přeměně památkově chráněné kancelářské budově, kterou v 70. letech navrhl významný architekt a designér Marcel Breuer. I po změně funkce si stavba udržela autentický brutalistický výraz a stala se prvním americkým hotelem s certifikací pasivního domu.

Sára Kročková , 18. 1. 2023

V srdci New Haven ve státě Connecticut se loni zjara otevřel nově zrekonstruovaný Hotel Marcel. Bývalá kancelářská budova prošla mezi lety 2019 až 2022 komplexní rekonstrukcí, na které architekti ze studia Becker + Becker spolupracovali s odborníky z mnoha dalších odvětví. Záměrem bylo budovu opravit s úctou k památkové péči a proměnit ji na hotel poskytující nadstandardní služby v rámci sítě Hilton Hotels.

Původní stavbu navrhl jako sídlo společnosti Armstrong Rubber Company vlivný maďarsko-americký architekt Marcel Breuer, který patřil mez studenty a pozdější pedagogy německé školy Bauhaus. Po nástupu nacistů uprchl podobně jako další jeho kolegové do Ameriky, kde vypracoval kolem stovky projektů. Budova dokončená roku 1970 byla koncem 80. let přeměněna na severoamerické sídlo společnosti Pirelli, později ji vlastnila firma IKEA. Roku 2000 získala budova památkovou ochranu, od té doby však stála bez využití.

Foto: Architektům z ateliéru Becker + Becker se podařilo zachovat původní design fasády

„Projekt měl dva hlavní cíle – zachování brutalistické struktury a přeměnu objektu na pasivní stavbu,“ říká prezident společnosti Becker + Becker Bruce Becker. Architektům se povedlo zachovat hlavní myšlenku původního návrhu Marcela Breuera – siluetu vysoké budovy s prázdnou částí uprostřed nesenou sloupy, díky čemuž je stavba vertikálně rozdělena na dvě části. Hotel tak působí levitujícím dojmem. Dále se architekti zaměřili na zachování původního designu fasády.

Rekonstrukce objektu byla navržena tak, aby hotel získal certifikaci LEED Platinum a jako první americký hotel se zařadil do kategorie pasivních domů. Při rekonstrukci byly použity recyklované místní stavební materiály, výrobu elektrické energie pro celý hotel zajišťuje více než tisíc solárních panelů umístěných na střeše a nad parkovištěm.

Foto: Interiéry nově zrekonstruovaného hotelu kombinují elegantní nábytek s dřevěnými povrchy či jemnými vzory

Návrh interiérů 165 luxusních pokojů, vstupní haly, restaurace a společenských prostor si vzali na starost architekti z brooklynského studia Dutch East Design. Minimalistický nábytek, bílé stěny a dřevěné povrchy charakterizují většinu veřejných i soukromých prostor hotelu, tlumené barvy a jemné vzory pak dodávají interiérům eleganci.

Díky mezioborové spolupráci se stal hotel vzorem pro mnohé další rekonstrukce, neboť ukazuje, že i stavby z poválečné éry lze efektivně využívat s ohledem na dnešní potřeby.

  • Ateliér: Becker + Becker, Dutch East Design
  • Země: Spojené státy americké
  • Město: New Haven
  • Adresa:: 500 Sargent Dr, New Haven, CT 06511, Spojené státy
  • Realizace: 2021

Autorem fotografií je Seamus Payne.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři