Architektura /

S.O.S. ARCHIV ARCHITEKTURY

Obrázky z loňských povodní viděl každý z nás už nejméně tisíckrát. Voda, bahno... Nikdo to už v podstatě nevnímá. Samozřejmě, z počátku jsme byli v šoku, hodně lidí mělo pocit, že je třeba něco udělat, nějak pomoci. Pomoc potřebovali nejen lidé se zbořenými domky, které jim konec konců při troše štěstí zaplatila alespoň z části pojišťovna.

Martina Svobodová , 18. 3. 2003

Foto: eArch
Pomoci potřebovalo nejen pražské metro aby nás mohlo zase co nejrychleji převážet na každodenní cestě domov - práce, práce - domov, ale pomoc potřebovaly také věci, kterým na první pohled už snad ani pomoci nešlo a pro které by především bylo těžké, nebo spíše nemožné hledat náhradu v podobě nového nebo opraveného. Hodnoty schované ve starých archivech, kde si řeka zařádila snad
Foto: eArch
tím nejničivějším možným způsobem.Dnes je již většina domků opravená, nebo se na jejich opravě pracuje, metro znovu funguje téměř jak švýcarské hodinky, ale ochránce archivů hlavní boj teprve čeká. Záchrana alespoň části lidské paměti před úplnou sklerózou bude trvat ještě řadu let. Archiv obsahuje přes 200 pozůstalostí: kreseb, plánů, fotografií, dokumentů a modelů, tj. cca půl milionu muzejních exponátů. Během uplynulých 90 let se archiv podílel na řadě výstav, většinou putovních, monografických i tematických - např. Czech Functionalism 1918-38, Český kubismus, Jože Plečnik, Zrození metropole (Shaping the Great City), Jan Kotěra aj. V roce 1940 byl archiv násilně přestěhován ze Schwarzenberského paláce na Hradčanech do přízemí barokní budovy Invalidovny.Ve chvíli popovodňového zápalu vzniklo konto S.O.S. Archiv architektury, a ve stejném zápalu na něm byla nashromážděna slušná sumička 905.601,- Kč. Dnes, když už nás tíží hlavně naše vlastní každodenní starosti, pomalu a pohodlně zapomínáme na zápal z léta po povodni. A to v době, kdy naopak naši pomoci bude zapotřebí nejvíce.
Foto: eArch
Foto: eArch
Foto: eArch
Foto: eArch
Proto si dovolujeme připomenout Vám číslo konata na které je možné přispět.Název konta: Klub Za starou Prahu - SOS Archiv architekturyBanka: Československá obchodní banka, a s. pobočka Praha 7 Kamenická 26, 170 00 Praha 7číslo účtu: 179310745/0300Pokud Vás zajímá, kam vaše peníze jdou, kdo další přispěl nebo cokoli více, můžete se to dozvědět na www.sos-archiv-architektury.cz.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři