Architektura /

Stará tržnice | Nová knihovna

V pátek 24.října byla slavnostně otevřena nově zrekonstruovaná knihovna v Praze na Smíchově. Ta vznikla v prostorách budovy secesní tržnice, o kterou se dělí ještě se supermarketem. Budova z roku 1908 má za sebou pestrou historii, během které se na její elegantní litinové konstrukce nabalovaly vrstvy zdiva, betonu i papundeklu.

Martina Svobodová , 27. 10. 2003

Tržnici, stejně jako sousední Národní dům navrhl v roce 1907 architekt dr. A Čenský. Budova je řešena jako ocelová konstrukce s obloukovými střešními vazníky a vysokými bazilikálními okny.

Foto: eArch
Návrh rekonstrukce pochází z architekto-nického a inženýrského ateliéru ATREA. Na návrhu spolupracovali pan ak. Arch. Houska, Ing. Jiří Grosz a Ing. Strnádková. Knihovna se nachází v prvním podlaží budovy, které ještě před rekonstrukcí bylo rozděleno na další dvě úrovně. Autoři celý prostor dokonale vyčistili od všech nánosů času a původní litinové konstrukce doplnili elegantními kovovými prvky. Na každé straně lodi se nachází lehká galerie s přístupem po kovovém schodišti. Zděný komín uprostřed dispozice byl z části nahrazen nerezovými tubusy a v přízemí zakomponován ve středu výdejového pultu.Typickým prvkem na této secesní budově jsou segmentová okna pod střechou. Původní jednoduchá skla ve výplních složitých rámů oken neodpovídala dnešním požadavkům na tepelný odpor. Po složitých jednáních zastánců památkové péče a architektů byl zvolen kompromis. Původní okna byla nahrazena novými okny s dvojskly, ta však byla opatřena profily, které při běžném pohledu výměnu neprozrazují, nebo zkušenějšího diváka nechávají alespoň na moment v pochybách.
Foto: eArch
Celý interiér knihovny působí prostorným a světlým dojmem, zároveň díky vybavení interiéru teple a přívětivě. Stejně jako knihovna sama nabízí propojení starého a nového v podobě kontaktu knih s internetem, budova nabízí souznění starých industriálních konstrukcí s novou náplní knihovny. I v prvcích interiéru se odráží původní industriální charakter budovy a to hlavně v použitém materiálu a tvarosloví. Nečiní tak však příliš vemlouvavě a je tu ponechán i prostor materiálům a barvám, které celý prostor zpříjemňují. Stavební náklady dosáhly částky 33,8 mil. Kč. Na vybavení interiéru to pak bylo dalších 6,9 mil. Kč. Celou stavbu jako generální dodavatel provedla firma Konstruktiva Konsist. Na provedení je vidět velká péče i velké množství peněz, které byly na stavbu vynaloženy. Pečlivě a přesně jsou propracovány všechny detaily stavebního díla. Vše původní snadno komunikuje s novými prvky. V dnešní uspěchané době, kdy už i stavění a architektura se začínají zdát uspěchané, jak je vidět na novostavbách nákupních center a administrativních budov, a především jejich detailech, se stává Smíchovská tržnice příjemným pozastavením s promyšlenou koncepcí a dotaženými detaily. Architekturou, která se snaží komunikovat se svým uživatelem tím, že mu nabízí prostředí nejen estetické, ale především příjemné.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři