Rekonstrukce bytu v Brně od studia Atel!er Foto: Vladimír Horych
Architektura / bytové domy

Stístěný panelový byt 3+1 se po rekonstrukci nadechl. Zaujme materiály i vybavením

Generální rekonstrukce panelového bytu proměnila dříve stísněnou dispozici v otevřený a propojený prostor, který zaujme prací s materiály, barevností i výběrem vintage vybavení. Architekti ze studia Atel!er tak ukazují, že bydlení v panelových domech se nemusí bát ani náročnější lidé.

Adéla Vaculíková , 10. 8. 2022

Byt v panelovém domě v Brně z konce 60. let dnes zaujme svým minimalistickým vybavením a vzdušně působícím interiérem. Bílo-šedou barevnou kombinaci, která dává vyniknout „retro“ kusům nábytku mu vtiskla architektka Kateřina Horych z lokálního studia Atel!er.

Jak říká sama architektka, původní stav bytu již vůbec nevyhovoval současným nárokům na bydlení. Složitá dispozice se z 3+1 změnila na pohodlných 2kk a i další zdánlivá omezení se podařilo přetavit ve výhody. „Rozhodli jsme se odkrývat a očišťovat původní stropní konstrukce. Ty by se jinak, při klasické rekonstrukci, pravděpodobně skryly do instalačního podhledu, protože nerovnosti a průhyby panelů byly tak velké, že je nebylo možné zapravit ani v rámci nové omítky,“ říká architektka. Šedý strop, který vznikl očištěním až na původní konstrukční beton, se nyní táhne všemi místnostmi bez přerušení a prostor tak vizuálně sjednocuje.

Právě propojenost jednotlivých místností, jejich vzdušnost a otevřenost jsou hlavními charakteristikami rekonstruovaného bytu. Obytný prostor se propojuje s kuchyní, jejíž část je nápaditě vsazená do nově vybudované niky v jednom z panelů. Byt má dnes také mnohem větší koupelnu, nachází se v ní jak sprcha, tak vana.

Hrubě působící betonový strop v interiéru doplňuje i přiznaná kabeláž. Ta spojuje různé druhy minimalistického osvětlení a na stropech a stěnách tak rozehrává geometrické ornamenty.

Foto: Vestavěný nábytek na míru je doplněn výraznými kousky, které oživují jinak neutrálně laděný interiér

Vedle výrazných kusů nábytku, které v jinak neutrálně laděném interiéru hezky vynikají, jsou pokoje vybaveny vestavným nábytkem na míru. Kateřina Horych v nových prvcích ale záměrně odkazuje k materiálu, který se nejen v panelových domech dříve běžně vyskytoval. „Na nové prvky vestavby jsme se rozhodli lokálně využít původní dobový materiál akulit a transformovat jej do nového kontextu. Děrované panely, sloužící dříve například jako větrací čela prádelníků, jsme použili hned několika způsoby,“ přibližuje architektka. V nově zrekonstruovaném bytě tvoří například dvířka šatních skříní, kryt ventilační mřížky v koupelně nebo stavěče polic v kuchyni.

Rekonstrukce bytu od Kateřiny Horych je jednou z mnoha ukázek toho, jak lze bydlení v panelovém domě proměnit k nepoznání. S myšlenkou odkázat na původní dobové materiály a barvu panelů pracovali ve svých projektech také architektka Klára Makovcová nebo mladé brněnské studio Tvary.

  • Autoři: Kateřina Horych, Jan Velek, Petr Ducháč
  • Ateliér: Atel!er
  • Země: Česká republika
  • Město: Brno
  • Projekt: 2018
  • Realizace: 2020

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři