Ateliér, dílna a skleník v jednom v Buffalu od architektonického studia Davidson Rafailidis Foto: Florian Holzherr, Georg Rafailidis
Architektura / interiér

Umělecký ateliér, šperkařská dílna a skleník pod jednou střechou

V zástavbě rodinných domů amerického Buffala najdeme minimalistický objekt, který díky svému variabilnímu propojení zahrnuje funkčně zcela rozdílné prostory.

EARCH.CZ , 22. 7. 2022

Davidson Rafailidis je architektonické studio, které zaujme svými nevšedně zpracovanými projekty. Ve čtvrtmilionovém městě Buffalo na západě státu New York se nachází hned dva z nich: kavárna, která vyplňuje prostor mezi několika volně stojícími zdmi a projekt nazvaný On, Ona & Ono, který vyniká spojením funkčně odlišných prostorů pro různé klienty.

Objekt se o pozemek dělí s rodinným domem, který tak slouží jako bariéra chránící soukromí zahrady před pohledy z ulice. Vchodové dveře do studia jsou navíc umístěny z druhé strany, aby oddělení od každodenní rutiny v rodinném domě bylo co největší – objekt se má totiž stát místem pro nerušenou tvorbu.

Všechny tři funkčně odlišné části stavby kryje šikmá plechová střecha. Vysoký dvoupodlažní bílý prostor, kam se přímé světlo dostává pouze shora, slouží jako malířský ateliér místního výtvarníka. Pokud při tvorbě zatouží po samotě, posuvné dveře zajistí dostatek soukromí a klid.

Světlé javorové dřevo kryje podlahu, stěny i strop ve druhé části domu, která je věnována umělkyni věnující se keramice a šperkařství. Vertikální okna přivádí přímé světlo pro delikátní práci se šperky, zbývající prostor se hodí pro manipulaci s hlínou.

Foto: Malířský ateliér je možné propojit nebo odclonit posuvnými dveřmi od zbytku interiéru

Třetí část je pak určitým mezistupněm mezi interiérem a exteriérem a díky svým stěnám z polykarbonátu umožňuje akumulaci tepla ze slunce, takže zajišťuje celoročně teploty nad bodem mrazu. Skleník tedy nevyužívají majitelé jen pro pěstování rostlin, ale jako další plnohodnotný prostor, se kterým mohou své ateliéry přímo propojit.

„Za chladných, ale slunečných dní vedou otevřené posuvné dveře nastřádané teplo ze skleníkové části do vnitřku domu a pomáhají ho vyhřát. V létě, kdy je horko a dusno, je zase možné provětrávat celý prostor díky otevření skleníku seshora, takže vznikne průvan,“ uvádějí architekti.

Foto: Všechny tři části spojuje důraz na volný prostor, ve kterém je ale snadné zajistit soukromí

Ačkoli jsou jednotlivé části studia velmi rozdílné, všechny spojuje důraz na volný prostor a dostatek přirozeného světla. Klíčovým prvkem jsou posuvné dveře, které umožňují různé způsoby využívání prostorů a také měnit jejich atmosféru.

Architekti přirovnávají fungování domu k rozdílu mezi plachetnicí a motorovou lodí. Zatímco motorovou loď pohání určitým směrem a rychlostí motor, plachetnici řídí kapitán, který určuje, kudy se vydat s ohledem na počasí.

  • Ateliér: Davidson Rafailidis
  • Země: Spojené státy americké
  • Město: Buffalo
  • Realizace: 2016

Klíčová slova:

malířský ateliér
Generální partner
Hlavní partneři