Bytový dům v Barceloně od ateliéru Peris+Toral Arquitectes Foto: José Hevia
Architektura / bytové domy

S málem hodně. Autoři dřevěného domu se sociálními byty v Barceloně míří do Prahy

Byli na short listu ceny Mies van der Rohe Award 2022, nakonec ale nevyhráli. Teď architekti z ateliéru Peris+Toral Arquitectes promluví o svém díle v Praze. Míří sem na výstavu a promítání filmu v CAMP, kde se hovoří o tom jak z mála vytvořit hodně.

Adéla Vaculíková , 6. 2. 2024

Dnes, 6. 2. 2024 večer, začne vernisáží v Centru architektury a městského plánování (CAMP) v Praze výstava A Lot With Little (v překladu Hodně s málem). Téma si zvolila naléhavé, kombinuje v sobě environmentální šetrnost a otázky o bariérách mezi světy globálního severu a jihu. Zítra (7. 2. 2024) následuje promítání stejnojmenného filmu a diskuze s architekty z atliéru Peris+Toral Arquitectes. O jejich bytovém domě ze dřeva se bude mluvit taky, ve výstavě i filmu totiž figuruje jako jeden z příkladů ekologicky i sociálně odpovědné architektury. Právě ta je dnes důležitější než kdy dřív.

Dům se sociálními byty a dvorem

Dům se sociálními bytovými jednotkami stojí na jihozápadě Barcelony, konkrétně v obci Cornellà de Llobregat, která je součástí širšího okolí hlavního katalánského města. Podle slov architektů v sobě kombinuje velice efektivní využití materiálu i prostoru. Právě zato se s ní ateliér Peris+Toral Arquitectes dostal v roce 2022 mezi finalisty Ceny Evropské unie za současnou architekturu – Mies van der Rohe Award.

Cílem architektů sídlících v Barceloně bylo vytvořit stavbu s jednoduchým komunikačním systémem, který ji neochudí o cennou podlažní plochu. Roli komunikačního uzlu proto naplnil centrální pravoúhlý dvůr, do něhož ústí všechny schodišťové šachty zpřístupňující jednotlivá podlaží. „Čtyři vertikální komunikační šachty jsou umístěny ve čtyřech rozích nádvoří tak, aby se všichni obyvatelé sbíhali a setkávali,“ dodávají architekti k řešení prostupnosti budovy.

Foto: Vnitřní dům jako prosotr pro budování komunity, i o tom promluví Peris+Toral Arquitectes v Praze.

Dům je uspořádaný kolem dvora s podobou piazzetty, který zároveň slouží jako hlavní komunitní prostor. „V přízemí budovy je otevřený portikus, který předjímá vstup do budovy a utváří vztah mezi veřejným prostorem a uzavřeným dvorem, který funguje jako malé náměstí pro komunitu,“ vysvětlují architekti. Tato vzdušná podnož je odlitá z betonu, na vyšších podlažích se už pak pracovalo hlavně se dřevem, konkrétně s CLT panely, ze kterých jsou i schodišťové šachty. Po schodištích se dostává na pavlače, které dům směrem do dvora obíhají a zpřístupňují jednotlivé byty. Komunikační systém je to jednoduchý, ale účelný - právě to bylo cílem, zajistit co nejpohodlnější pohyb ale neubrat cennou podlažní plochu.

Sociálních bytů je v domě celkem 85. Jejich velkost a dispozice jsou různé, založené jsou však na modulárním systému, každá místnost tak má vždy 13 metrů čtverečních. Nejde ale o žádné uzavřené kostky. Prostory jsou propojené tak, aby v nich nemusely být žádné chodby, dělí je pouze příčky z CLT panelů na půdoryse kříže, právě tak se do bytů propisuje jejich modulárnost. Výsledné dispozice zůstávají otevřené, prosvětlené a vzdušné. „Byty se skládají z pěti nebo šesti modulů, podle toho, zda mají dvě nebo tři ložnice. Otevřená kuchyně je umístěna v centru dispozice, funguje jako rozdělovač, který nahrazuje chodby,“ popisují prostorové řešení ještě architekti.

Foto: Modulové místnosti tvořící jednotlivé byty jsou propojené i bez chodeb.

Každý byt má taky vlastní balkon s výhledem do ulice, to je příjemný benefit, když je hezky, užitná plocha bytu se ním ještě o něco zvětší. Architekti se byty snažili navrhnout tak, aby měly kontakt s exteriérem na obou svých čelních stranách. Do ulice je balkon, do dvora pavlač, dipozice se tak dobře provětrává. Balkony přitom před ostrým sluncem a horkem chrání systém svařovaných roštů a rolet. Dřevěné jádro domu tak překryl transparentní plášť, který definoval jeho pohledovou fasádu. Ve výsledku tedy v Barceloně stojí dřevěný dům na betonové podnoži obalený do kovu. Současně taky ctí charakter svého okolí, i sousední domy totiž mají centrální dvory a balkony, pouze konstrukční systém se liší.

Film s názvem A Lot With Little, jehož součástí dřevěný dům v Barceloně je, dali dohromady kurátorka architektury Noemí Blager a filmař Tapio Snellman. Skrze něj a další realizace se zamýšlejí nad tím, co dělá architekturu skutečně společensky prospěšnou. Přijdtě si o tom do CAMP popřemýšlet a zadiskutovat. 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři