Zrekonstruovaný byt v Praze-Vinohradech od 0,5 Studia Foto: Peter Fabo
Architektura / interiér

Velkorysý byt na Vinohradech zaujme po rekonstrukci rafinovaným vestavěným nábytkem

Architekti z ateliéru 0,5 Studio podtrhli svým řešením rekonstrukce prostorovou velkorysost devadesáti metrového bytu v historickém bytovém domě. Vsadili přitom na rafinovaný vestavěný nábytek i elegantní kombinaci barev.

EARCH.CZ , 23. 3. 2022

Historický činžovní dům v srdci vyhledávané rezidenční čtvrti hlavního města Vinohrady prošel celkovou rekonstrukcí formou developerského projektu. Majitelé jednoho z bytů o ploše 89 metrech čtverečních oslovili architekty z pražského ateliéru 0,5 Studia, aby jim interiér navrhli na míru v rámci tzv. klientských změn.

Architekti se soustředili primárně na koncepční řešení vestavěného nábytku a osvětlení, přičemž v interiéru navrhli také řadu neobvyklých a nadstandardních prvků. Komunikační uzel dispozice, jak bývá ostatně u vinohradských bytů zvykem, představuje prostorná hala s autorsky navrženým kruhovým světlem. Z haly se vstupuje na toaletu, do koupelny, technické místnosti, dvou ložnic dospívajících dětí i samotného srdce celého bytu – velkého obytného prostoru s kuchyní.

Světlý obývací prostor oživuje kuchyňský segment pojatý ve světle zelené barvě. Na kuchyň pak navazuje jídelní část, kde najdeme lavici s LED podsvícením i zakulacený jídelní stůl. Na druhé straně obývacího prostoru se pak nachází velká černá knihovna z probarvených MDF desek rozprostírající se přes celou stěnu.

Za stěnou s knihovnou pak najdeme ložnici rodičů, pro kterou architekti navrhli překvapivě řešenou šatní skříň se zabudovanou toaletní částí s umyvadlem. „Perlou ložnice je solitérní vana značky Bette, jedno ze splněných přání klienta,“ doplňují autoři návrhu.

Foto: V hlavním obytném prostoru se nachází kuchyňský segment ve světle zelené barvě

Na míru studentským pokojům ateliér 0,5 Studio navrhl kompaktní modul ze světlé březové překližky a černého kovu, který v sobě integruje čtecí kout s knihovnou v dolní části, stupně vedoucí k pohodlnému spaní ukrývají zabudovanou šatnu. Další sezení vhodné ke čtení autoři „vsadili“ do výklenku pod oknem.

„Celou realizaci provází motiv klidného kontrastu. Do neutrálních barevných tónů tu pronikají  černé akcenty v kuchyni a studentských pokojích, barevnost jde v jemných valérech od světlé ložnice až k tmavým motivům knihovny či sprchového koutu,“ přibližují vizuální pojetí návrhu architekti.

Foto: Ložnice rodičů nabízí solitérní vanu i šatní skříň se zabudovanou toaletní částí
  • Ateliér: 0.5 Studio
  • Země: Česká republika (Česko)
  • Město: Praha - Vinohrady
  • Realizace: 2020
  • Užitná plocha: 89 m²

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři