Architektura / rodinné domy

Vila s královským výhledem na zámek Hluboká

Interiér vily v Hluboké nad Vltavou od studia BekArch Foto: Filip Györe pro M&T

Jihočeské město Hluboká nad Vltavou je známé především díky historizujícímu zámku, který vypadá, jako by byl vytržen z pohádky. Přímým výhledem na něj se pyšní i nová minimalistická vila s atypickým půdorysem.

EARCH.CZ , 6. 6. 2022 / Advertorial

V podzámčí jednoho z nejznámějších historizujících zámků v České republice stojí novostavba, která díky svému netradičnímu tvaru poutá pozornost. Návrhu této vily se ujala architektonická kancelář Uhlík architekti. Autoři se snažili maximálně využít potenciálu nedalekého zámku, a proto v návrhu reflektovali výhled na tuto dominantu města. Rodinný dům tak získal tvar písmene L se zkosením vnějšího rohu, který je celý prosklený, a otevírá se z něj tak čímž na majestátní panoramatický výhled.

Velkorysý prostor pro bydlení, sport i odpočinek

Na hrubou stavbu plynule navázali architekti z ateliéru BekArch s návrhem interiéru. „Klient nás oslovil, protože se mu líbily naše předchozí projekty. Naším zadáním bylo vhodně navázat na stavbu, ujmout se návrhu interiéru a pomoci s realizací všech dokončovacích prací a dodávkou interiéru,“ uvádí Jan Bek z architektonického ateliéru BekArch, a pokračuje: „Investor nám dal pro návrh interiéru v podstatě volnou ruku, nebyli jsme ničím omezení. Tím nám projevil velkou důvěru, které si od klientů vždy velice vážíme.“

Užitná plocha dvoupatrové vily čítá úctyhodných 400 m2. V přízemí, které je částečně zapuštěné pod úroveň terénu, se nachází užitkové prostory jako garáž, technická místnost, šatny či účelové sklady. Dlouhá chodba napojující se kolmo na zádveří pak vede do části domu věnované volnočasovým aktivitám – k posilovně, vnitřnímu bazénu a finské sauně. Z velké části prosklená místnost, ve které se nachází bazén, otevírá pohled na terasu s venkovní vířivkou a spodní část zahrady.

Ze zádveří stoupá schodiště do druhého nadzemního podlaží, které ústí přímo do rozsáhlé centrální místnosti sdružující obývací pokoj, jídelnu a kuchyň. „Po výstupu schodiště se před očima rozprostře uchvacující výhled na zámek, který jsme chtěli nechat vyniknout. Proto jsme celý centrální obytný prostor pojali jako jeden velký kinosál s mnohými možnostmi posezení a ničím nerušeného výhledu,“ říká architekt Jan Bek. Na tento hlavní prostor navazuje klidová část domu čítající tři ložnice s vlastními koupelnami a malými hermeticky uzavřenými zimními zahradami, které ozvláštňují jinak minimalisticky zařízený interiér.

Foto: Surový beton nakombinoval architekt s dřevem, takže celkový pocit z interiéru je vlídný a útulný

Přírodní a surové materiály

V interiéru dostaly hlavní slovo přírodní a surové materiály. „Pozornost jednoznačně upoutává strop z pohledového betonu, do kterého byla záměrně obtištěna nehoblovaná dřevěná prkna, která soužila jako bednění. V betonových plochách tak zůstala viditelná jemná kresba dřeva,“ popisuje architekt a pokračuje: „K industriálně vyhlížejícímu surovému betonu jsme však potřebovali zvolit materiál, který by celý interiér zjemnil a zútulnil. S ohledem na tento účel padla volba přirozeně na dřevo.“ Dřevo do interiéru architekti zasadili v různých podobách. Prostorově nejvýrazněji bylo použito coby podlaha, pro kterou byl záměrně zvolen světlý mléčný odstín. Dále se dřevo v interiéru objevuje v podobě dubové dýhy s povrchem ošetřeným olejovoskem a hojně pak na vestavěných skříních a dalších nábytkových plochách v tmavě lakované dubové dýze s drásaným povrchem, který kresbu dřeva ještě zvýrazňuje. „Velkoformátové zasklení, které zajišťuje dostatek denního světla, a prostorné místnosti nám umožnily do interiéru zapracovat v tmavých odstínech i opravdu velké plochy, aniž by prostor působil stísněným dojmem,“ doplňuje Jan Bek.

Do koupelen, které jsou menších rozměrů, architekti zvolili polyuretanovou stěrku světle šedého odstínu v kombinaci s velkoformátovými keramickými obklady imitujícími kámen, jež v jednom kuse sahají přes celou výšku místnosti. Podobné materiály se pak objevují také v prostorách domácího wellness v přízemí, kde jsou kombinované s obklady v tmavém odstínu.

Foto: Architekt se rozhodl pro elegantní a nenápadná dveřní kování značky M&T

Sázka na minimalismus

Celkové minimalistické ladění interiéru vyplynulo ve snahu minimalizovat také nábytek, aby nic nerušilo výsledný dojem. Volně stojící nábytek je proto v realizaci zastoupen řídce. „Většina interiéru je řešena na míru místním truhlářem pomocí vestavěných skříní a dalších nábytkových ploch přirozeně zapadajících do prostoru. Například dominantou obývacího pokoje je kromě výhledu na zámek také knihovna řešená jako zámečnický prvek s plechovými policemi v černé matné barvě, která sahá přes celou délku místnosti a na konci přirozeně přechází v integrovaný krb,“ popisuje architekt. Podobné zámečnické konstrukce byly použity v šatnách, ve kterých slouží jako otevřené skříně.

Černé akcenty prostupují napříč celým interiérem, a to i ve formě drobných zařizovacích prvků a funkčních doplňků. „Pro dveře jsme zvolili kování v povrchové úpravě titan černý mat, která perfektně koresponduje s laděním interiéru. Aby byl zachován také všudypřítomný minimalistický styl, sáhli jsme po dveřním systému Magnetic od českého výrobce M&T, které ke svému ovládání nepotřebuje kliku, ale vystačí si s minimalistickým madlem. Tato novinka mě velmi oslovila svojí nevšedností a přitom dokonalou jednoduchostí,“ říká Jan Bek. „Systém Magnetic funguje ryze na principu magnetů zabudovaných do dveřního křídla a jejich protikusem ve dveřní zárubni. Když se k sobě obě části přiblíží, dveře plynule dovře a v zárubni pevně drží pouze magnetická síla, bez vysunutí jakékoliv střelky. Proto není k otevření dveří potřeba klika, ale stačí úchopové madlo,“ popisuje princip fungování systému Magnetic Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T, jediného českého výrobce designového dveřního a okenního kování. K systému Magnetic architekti zvolili subtilní madlo YES!, které je k dispozici také ve verzi s WC / koupelnovým uzamykáním integrovaným přímo do konstrukce madla. Zámek tak neruší designovou čistotu dveří. Jelikož je systém Magnetic určený pouze k použití na interiérové dveře, pro hlavní vchodové dveře zvolili architekti kliku ENTERO, která také pochází z dílny výrobce M&T.

Foto: Většina interiéru je řešena na míru pomocí vestavěných skříní a dalších nábytkových ploch přirozeně zapadajících do prostoru

Kromě dveřního kování je ale v matném černém provedení také většina interiérových světel. „Matně černá světla jsme záměrně volili v jednoduchém, čistém stylu, aby na sebe nestrhávala pozornost. Chodby jsme osadili reflektorovými světly typu tracklight, která nenápadně podtrhují industriální betonový strop,“ popisuje architekt Jan Bek a dodává: „Výjimkou v jinak stejném barevném provedení jsou šedá světla netradičně instalovaná na stěně obývacího pokoje, která jsou od španělského výrobce  Vibia, jednoho z mála zahraničních výrobců, jehož produkty jsou součástí této realizace.“

Symbiotický vztah a spolupráce všech zúčastněných stran dal vzniknout velice zajímavému projektu a hlavně spokojenému domovu jeho majitelům.

  • Autoři: Jan Bek
  • Ateliér: Uhlík architekti, BekArch
  • Země: Česká republika (Česko)
  • Realizace: 2021
  • Užitná plocha: 400 m²
  • Zastavěná plocha: 362 m²

SPONZOR

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 6. 6. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři