Vilu tvoří dvě na sebe kolmé hmoty. Obytná část je řešena jako dvoupodlažní hranol, ke kterému je kolmo přisazeno křídlo s krytým bazénem Foto: Roman Mlejnek
Architektura / rodinné domy

Luxusní vilu z kamene a betonu na Ústecku obestupuje anglická zahrada se skalkami a biotopem

Obytné pokoje přísně působící vily se maximálně propojují se zahradou. Její tvrdé fasády totiž rozráží velkoformátová okna, která všechny místnosti bohatě prosvětlují. Obývací pokoj plynule přechází v pobytovou terasu, ze které je to už jen krůček k přírodnímu biotopu.

EARCH.CZ , 18. 11. 2022

Vila od architekta Petra Dobrovolného navenek působí především svými fasádami obloženými kamenem. Střídmý objem, který vznikl vrstvením kubických hmot, reaguje na nerovný terén a vytváří množství venkovních ploch s různým využitím. Například velká garáž je při pohledu z příjezdové silnice zcela ukryta, po její střeše se prochází dál k hlavnímu vstupu do domu.

Rodinný dům se skládá ze dvou na sebe kolmých křídel. V tom hlavním se nacházejí všechny obytné místnosti. Křídlo směřující do zahrady pak patří krytému bazénu. Tato sestava ve výsledku umožnila vznik pobytové terasy, která je tak z pohledu z ulice ideálně ukryta.

Skutečně velkorysou vilu obklopuje stejně pečlivě vytvořená zahrada. „Pozemek je vysvahován směrem od zastavěného návrší a pojednán ve stylu anglické zahrady s rozsáhlou květnatou loukou ve střední části a vzrostlou obvodovou zelení. V bezprostředním okolí domu byly navrženy květinové záhony, skalky a pobytové trávníky,“ popisuje Petr Dobrovolný. Za dřevěnou pobytovou terasou se navíc nachází i biotop pro letní koupání a altán navržený ve stejném stylu jako vila, konstrukčně se však jedná o dřevostavbu.

Foto: Altán poskytuje uklidňující výhledy na biotop určený pro letní koupání

„Rodinný dům je zděný z tepelněizolačních keramických bloků, založený na železobetonové desce v kombinaci se základovými pasy. Po obvodu objektu jsou provedeny stěny z betonových prolévaných tvárnic, které spolu se základovou deskou a asfaltovými izolacemi vytvoří hydroizolační vanu. Stropy jsou železobetonové, monolitické,“ popisuje konstrukční řešení vily architekt.

Dvojpodlažní křídlo rodinného domu pak dostalo obklad z rulových kamenů. Nižší hmota obsahující bazén je zase opláštěná tmavými plechovými deskami. Horizontální členění do stavby vnesly navenek propsané stropní desky. „Stropní desky jsou přes prvky s přerušeným tepelným mostem přetaženy na vnější líc fasád a ponechány jako pohledové,“ dodává Petr Dobrovolný.

Velmi dobré tepelně-izolační vlastnosti domu hrají v realizaci velmi důležitou roli. Objekt byl totiž navržen v téměř pasivním standardu. Vytápění řeší tepelné čerpadlo země–voda, energie dále šetří i dvě vzduchotechnické rekuperační jednotky.

Tvrdá kamenná slupka je směrem do zahrady narušena velkými prosklenými plochami, která do jednotlivých pokojů přivádí světlo a zároveň interiér propojují s exteriérem. Obývací pokoj s kuchyní, jídelnou a barem je možné díky posuvným oknům otevřít venkovní palubě. Vlastní terasy pak mají i ložnice v prvním patře. Přírodní materiály nakonec pronikají i do ladění interiérů, hlavní roli v nich zastává masivní dřevo.

Foto: Obývací prostor s kuchyní volně přechází do exteriéru, díky velkorysým oknům

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři