Interiér vinárny WineList od studia Collarch Foto: Karolína Matušková
Architektura / interiér

Vinárna v historickém domě láká na působivé klenby a citlivé soudobé intervence

Ve vinárně WineList v pražském Karlíně si vychutnáte nejen dobré víno, ale i kvalitní design. Vše za přítomnosti klenutých stropů a vybavení z masivního dřeva.

EARCH.CZ , 29. 7. 2022

Pokud hledáte místo, kde by se dal příjemně strávit až příliš horký letní večer, zamiřte do sklepů vinárny WineList. Nachází se v samotném srdci Karlína – na dohled od kostela sv. Cyrila a Metoděje. Na své si zde vedle milovníků vína přijdou i lidé s citem pro detail. Interiéry vinárny totiž prošly rekonstrukcí pod vedením architektů ze studia Collarch, kteří jim vtiskli dvě různé podoby – jemnou a hrubou.

„Interiér, který byl vinárně poskytnut, již počtvrté měnil svou náplň a podruhé procházel rozsáhlejší rekonstrukcí. Tyto postupné změny funkcí a s nimi spojené specifické nároky předchozích investorů vytvořily v interiéru budovy zajímavý mix historických a současných stavebních prvků, které na sebe v některých místech příjemně a logicky navazují, v jiných se zcela negují,“ říkají architekti na úvod. Když dnes do vinárny vstoupíte, uvítá vás dubová skříň se samoobslužnými automaty na víno a taky rozměrný narůžovělý bar. Přízemí vinárny má příjemný kavárenský ráz, kávu si zde ostatně můžete dát taky. Jemný interiér je téměř monochromní. Šedivé omítky plynule navazují na růžovou epoxidovou podlahu. Skoro nikde nenajdete ostrou hranu.

Z přízemí prosvětlovaného okny ve výkladcích se dá sejít až dolů do sklepů. Zde dominují odhalené cihlové klenuté stropy. „V místech, kde se původní zdivo nedochovalo nebo bylo doplněno o nové nehezké vyzdívky, jsme povrchy interiéru scelili štukem s patinovanou výmalbou,“ vysvětlují architekti.

Z „jemného“ přízemí se do „hrubých“ sklepů dostanete po masivním dubovém schodišti. Je to právě dřevo, které jinak různorodá podlaží esteticky provazuje. Dřevěné stoly a skříně na víno se nacházejí i tady. Až výtvarným prvkem jsou pak kovové držáky na sklenice přímo nad barem. „Výrazným zámečnickým a zároveň světelným prvkem interiéru je ocelový podhled nad barem s místem pro zavěšení 200 sklenic na víno. Integrované osvětlení v podhledu využívá sklenice jako světelný difuzor,“ dodávají architekti.

Foto: Přízemí vinárny je laděné do do světlých barev

Studio Collarch se při rekonstrukci prostorů pro vinárnu snažilo vyjít z toho, co už zde bylo. Architekti na jedné straně využili potenciál, který nabízela historická budova jako taková. Z nedávných úprav zase zachovali vzduchotechniku. Snaha maximálně využít potenciál místa a materiálů se ostatně promítla i do jejich kavárny na Ortenově náměstí v Holešovicích, kterou navrhli postavit ze starých lodních kontejnerů.

  • Autoři: Ondřej Janků, Veronika Kommová, Shota Tsikoliya
  • Ateliér: Collarch
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha - Karlín
  • Realizace: 2021
  • Zastavěná plocha: 250m2

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři