Vyhlídka Špička od studia Mjölk architekti Foto: BoysPlayNice
Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Vyhlídka jako šperk v krajině. Mjölk architekti na ní zrcadlí obraz Jizerských hor

Organická vyhlídka na severu Čech korunovala jednu z místních skal. Její abstraktní podoba vyšla ze vzpomínky na závodníky, kteří kdysi brázdili svahy zdejších kopců na lesklých bobech.

Adéla Vaculíková , 28. 7. 2022

Vyhlídka Špička je kapkou rosy na vrcholu skály v Jizerských horách. Překvapivá stavba působící ambiciózně a křehce zároveň je nejnovější krajinnou realizací libereckého studia Mjölk architekti. Řadí se k jejich cyklu pěti rozhleden a vyhlídek, kterými za posledních 10 let obohatili krajinu České republiky. „Uzavřela se tak dekáda našeho zkoumání staveb ve volné krajině, jednoho z témat našeho studia,“ vzpomínají architekti.

Vyhlídka Špička zaujme svým aerodynamickým tvarem a lesklým stříbrným povrchem, který deformovaně zrcadlí okolní krajinu – na povrchu vyhlídky se tak mihotají téměř abstraktní obrazce.

Foto: Na povrchu vyhlídky se mihotají téměř abstraktní obrazce tvořené odrazy okolní krajiny.

Navrhování staveb určených do přírodní krajiny je podle architektů Jana Vondráka a Jana Macha, kteří společně studio Mjölk vedou, velmi specifickou disciplínou. Při tvorbě rozhleden se vždy snaží přemýšlet maximálně citlivě a empaticky. Jejich drobná architektura tak doslova vyrůstá z charakteru daného místa.

Každá rozhledna od studia Mjölk je zcela jediněčná. V Rokytnici nad Jizerou architekti vsadili na použití dřeva, teď v Jizerských horách to zase byla ocel a sklolaminát. „Různorodost jednotlivých konceptů vychází z odlišného přístupu k jednotlivým místům a dělá z celé série přehlídku architektonických forem, které vždy stojí na pečlivé analýze místa a opodstatnění jednotlivých návrhů,“ vysvětlují architekti ze studia Mjölk.

Vyhlídka Špička se nachází na vrcholu skály Malý Špičák poblíž města Tanvald a shlíží dolů do údolí k soutoku dvou řek. „Na tomto místě dříve začínala Tanvaldská bobová dráha, svého času významný bod sportovního nasazení. Pozůstatky bobové dráhy ve svahu Malého Špičáku naznačují její tehdejší trasu,“ přibližují architekti kontext místa.

Východiskem se jim stala právě vzpomínka na bobisty. „Svým způsobem je Špička tedy i poctou regionálním hrdinům v uplých kombinézách, kteří se na nablýskaných bobech neohroženě řítili do prudkých zatáček v touze useknout ze svého času každou další sekundu,“ vysvětlují autoři vyhlídky a dodávají: „Cílem návrhu bylo vytvořit drobnou, ale výraznou architekturu. Stavbu jemnou a neuchopitelnou jako kapka rosy, která se skály sotva dotýká.“

Foto: Architekti vyhlídku umístili na vrchol skály v Jizerských horách.

Studio Mjölk architekti se svými rozhlednami a vyhlídkami zaznamenalo již několik úspěchů. Právě vyhlídka Špička bodovala i v posledním ročníku České ceny za architekturu – architekti si za ni odnesli čestné uznání poroty.

  • Autoři: Jan Vondrák, Jan Mach
  • Ateliér: Mjölk architekti
  • Země: Česká republika
  • Město: Tanvald
  • Projekt: 2016
  • Realizace: 2020
  • Zastavěná plocha: 14,5 m2
  • Užitná plocha: 15 m2
  • Investor: Město Tanvald
  • Náklady: 4 000 000 Kč
  • Poloha vyhlídky: 50.7456383N, 15.2899656E

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři