Architektura /

Z kopce do kopce, na Barrandov a zpátky.

Nedávno zahájila v Praze provoz nová tramvajová trať na Barrandov. Nejmladší dítě architekta Patrika Kotase se má čile k světu. Samozřejmě jako každé dítě trpí i nějakou tou dětskou chorobou, ale vykročilo do svého života pravou nohou.

Martina Svobodová , 27. 1. 2004

Foto: eArch
Nová trať začíná v Hlubočepích. Že se jedná o nový úsek poznáte bezpečně a to nejen podle zářivé čistoty bílé barvy konstrukce. Design zastávek i trati samotné se prudce vymyká Pražskému standardu. Na rozdíl od typizovaných zastávek v centru i jeho okolí je na 6 zastávkách vedoucích k Barrandovu vidět ruka architekta v každém promyšleném detailu.
Foto: eArch
Zastávky samotné na Pražana působí možná více jak moderní vlaková nádraží, do ušmudlaných betonových tramvajových zastávek s reklamními lavičkami mají skutečně dost daleko. Každá zastávka je unikát, barevný i designový.
Foto: eArch
Důkazem toho, že výstavba tohoto technického díla byla opodstatněná je fakt, že na rozdíl od jiných novostaveb rozhodně netrpí počátečním nezájmem cestujících. Tramvaje tu projíždí naplněné až po střechu.
Foto: eArch
O to teskněji vyznívá konečná zastávka na sídlišti Barrandov, která vetknuta mezi rastr panelových domů na jedné straně a pole na straně druhé působí jako dílo mimozemské civilizace. Zdá se ale, že rychlodráha patří k těm silným dílům, které mají ambice si své okolí přizpůsobit. Za pár let se už zřejmě nebude opakovat výjev, kdy důchodci – turisté, kteří na konečné zastávce své vyhlídkové jízdy (tím bezpochyby cesta na Barrandov je) vystoupí na moderním nádraží koukajíc nechápavě do pole a neví co dál.
Foto: eArch
Za pár let na poli jistě bude stát mnoho nových domů a i panelové domy v zádech změní svou tvář, která je v současné podobě tak těsně spjata s autobusem.
Foto: eArch
Mezi nejtěžší porodní bolesti nové trati patří její detaily. Tím nemyslím skutečně promyšlené a zvládnuté detaily konstrukce, které nabízí každý jednotlivě příjemný estetický zážitek a zároveň vytváří funkční celek, myslím tím detaily života.Nedokončené konstrukce, neuklizené stopy po stavební činnosti, které působí jako by si parta dělníků jen odskočila na pivo. To vše ubírá váhu tak silnému slovu., které chce tato stavba vyslovit. Samozřejmě přímým dopadem této nedůslednosti je, že i uživatelé stavby k ní cítí menší respekt, což se projevuje potřebou dotvořit ji po svém.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři