Prefabrikované chatky od studia Bourgeois / Lechasseur architects nedaleko kanadské lyžařské oblasti Le Massif de Petite-Rivière-St-François v lese u Charlevoix Foto: Adrien Williams
Architektura / rekreační objekty

Glamping v kanadském lese. Zrcadlová fasáda soběstačných chat odráží okolní přírodu

Do kanadské krajiny zasadili architekti Bourgeois / Lechasseur architects dvě prefabrikované chatky, které svými fasádami zrcadlí okolní přírodu. Projekt souvisí s dnešní oblibou glampingu, celosvětového trendu, který do odlehlých koutů přírody přináší malé soběstačně chaty nabízející ubytovaným vysoký komfort.

Anežka Jaskmanická , 3. 11. 2022

Prefabrikované chaty nechali architekti dovézt až na místo. Po jejich převezení bylo potřeba dodělat ještě dvě úpravy – zalít podlahové topení betonem a nainstalovat skleněné reflexní desky. Chatky k sobě stojí zády, jedna je otočená na východ a druhá na západ. Vzdálené jsou od sebe 50 metrů, díky čemuž mají své soukromí. Architekti je umístili nedaleko oblíbené kanadské lyžařské oblasti Le Massif de Petite-Rivière-St-François do lesa v Charlevoix.

Foto: Prefabrikované chatky byly dovezeny až na místo, dalších úprav bylo třeba provést naprosté minimum

Signifikantní zrcadlová fasáda chat díky svému povrchu doslova splývá se svým okolím, což umocňuje dojem propojení stavby s krajinou. Fasádě architekti věnovali zvláštní pozornost – skla tak mají speciální úpravu sotva viditelnou lidským okem, která chrání ptactvo před nárazy. Chaty byly také na pozemku umístěny s ohledem na to, aby nenarušily lesní porost.

Foto: Díky své zrcadlící fasádě chatky doslova splývají s okolím

Vstupy do kabin jsou na obou stranách zasazené hlouběji do hmoty objektů, tak aby byly chráněny před povětrnostními vlivy. Zatímco fasády chatek jsou obložené tmavým dřevem, interiér projasňuje světlý obklad z borovice.

Do chaty se vejde až šest osob, které mohou díky velikým oknům nerušeně pozorovat život okolního lesa. Uvnitř najdeme obývací pokoj spojený s jídelnou, kde nesmí chybět krb, dvě uzavřené ložnice a koupelna. Okno v ložnici zároveň slouží jako klidné místo na čtení, přičemž hostům je k dispozici také venkovní vířivka. Chaty v kanadském lese nabízí prostor pro odpočinek všem těm, kteří rádi tráví čas v přírodě, zároveň ale hledají komfort plně vybaveného domova.

Foto: Chatka pojme až šest osob, díky velkým oknům lze nerušeně pozorovat dění v okolním lese
  • Ateliér: Bourgeois / Lechasseur architects
  • Město: Charlevoix
  • Realizace: 2021
  • Užitná plocha: 80 m²

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři