design /

Designová svítidla - 1. díl: Společnost HALLA

Nový seriál začíná! Každé pondělí vám přineseme jeden díl seriálu, jehož smyslem je především přiblížení světa vzniku designových světel od návrhu až po jejich realizaci a všeho co s tím souvisí.

Zuzana Novotná / Jaroslav Sládeček , 26. 1. 2015

Seriál o zákulisí české ‚světelné‘ školy vzniká ve spolupráci se společností HALLA, a.s., která je významným českým výrobcem a vývozcem designových svítidel. V deseti dílech se dozvíte, jak vznikají návrhy svítidel, přečíst si budete moci rozhovory s vůdčími osobnostmi a oceněnými designéry a nahlédneme spolu pod pokličku, jak to vlastně v takové firmě vypadá.

Historie společnosti HALLA

Společnost byla založena v roce 1992 Jiřím Jelínkem a Karlem Květoněm, kdy na trh přišla s tehdy velmi žádanými halogenovými světly. Díky nim také získala svůj název – HALLA = halogenové lampy. Zlom v byznysu přinesla českému výrobci mezinárodní výstava EXPO v Hannoveru v roce 1997, kdy HALLA začala exportovat do zahraničí. Majitelé se tak z výroby v garáži dopracovali k modernímu výrobnímu závodu, jenž se od roku 2011 začal zaměřovat na designovou tvorbu. Následujícím rokem se HALLA stala partnerem Galerie Jaroslava Fragnera.

Designéři

Na svých svítidlech HALLA spolupracuje s významnými designéry a architekty z domácí i zahraniční scény a jako jeden z prvních výrobců nabízí v České republice také služby pro architekty – BIM object pro Revit, Dialux či 3D modely. Ve spolupráci s holandským designérem Robem van Beekem vznikla řada designových svítidel, která sbírají ocenění i na mezinárodním poli.

Velkolepé projekty vzešly ze spolupráce s českým architektem Lukou Križkem – například Vodafone Customer experience centrum, za které získal Luka Križek ocenění Grand Prix Architektů 2011. Z této spolupráce vznikla v roce 2013 i populární řada dřevěných svítidel ARBO, která v sobě spojují přírodní materiál s nejmodernější LED technologií.

S novými trendy v architektuře a vybavení interiérů začínají hrát designová svítidla technického rázu opět svou roli. Svou kolekcí svítidel tak HALLA čím dál více oslovuje i domácnosti. Na podzimním Designbloku zaujal koncept svítidla INDI mladého designéra Matúše Opálky, který za návrh získal prestižní ocenění Red Dot Award v kategorii Design Concept.

Hlavní oblasti zájmu

„Výroba svítidel HALLA se od počátku řídí principem, že design vychází z funkce svítidla a není mu nadřazen. Naší vizí jsou kvalitní svítidla s čistým a technickým designem, který si nekonkuruje s ostatními prvky interiéru,“ říká předseda představenstva společnosti Daniel Černý, s nímž naleznete rozhovor v příštím díle tohoto seriálu.

Společnost se zaměřuje především na dodávku svítidel pro větší architektonické projekty. Pro své výborné technické parametry jsou svítidla vhodná především do obchodních a administrativních prostor. Díky čistému a nevšednímu designu mají však důležité místo i v reprezentačních a kulturních prostorách, restauracích i moderních domácnostech. Svým přístupem k oboru a renomé v odborných kruzích realizovala HALLA celou řadu zajímavých instalací. Zmínit můžeme například Letiště Václava Havla, Český rozhlas a Rádio Svobodná Evropa, obchody Blažek a Pierre Cardin, či významnou portugalskou galerii Plataforma das Artes.

V příštím díle se můžete těšit na rozhovor s Danielem Černým, který rozhoduje o budoucnosti firmy a má zásadní vliv na výběr spolupracujících designérů.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři