design /

Designová svítidla - 6. díl: Zákulisí výroby

V dalším díle seriálu o designovém osvětlení vás seznámíme se zákulisím výroby svítidel. Dozvíte se, jakým způsobem svítidla vznikají, i co předchází jejich uvedení na trh.

Zuzana Novotná , 2. 3. 2015

Počátky

Výrobě vlastních svítidel předcházela nejprve etapa, kdy HALLA pouze dovážela zahraniční osvětlení do Čech. První obchodní vztahy byly navázány s řeckým výrobcem osvětlení. Tato svítidla však nesplňovala tuzemské technické normy a byla ve své podstatě nepoužitelná. Bylo třeba je českému užití přizpůsobit. Proto v pronajatém sklepním prostoru v Praze začali zakladatelé nové firmy vlastnoručně šroubovat do osvětlení nová, česká „střeva“.

Výrobní závod

Navyšování objemu odbytu a přibývající zakázky plynule vedly ke vzniku vlastního výrobního závodu v Novém Městě nad Metují. Zajímavostí je, že výroba veškerých svítidel HALLA, jež jsou distribuována do celého světa, probíhá výhradně zde. Součástí tohoto areálu je velký skladový prostor a výrobní hala rozdělená na těžké technologie a kompletaci. To umožňuje efektivní tok materiálu a v neposlední řadě flexibilní reakci na poptávku zákazníků, kteří vyžadují neustále kratší výrobní termíny. Závod zde úspěšně zaměstnává více než 90 lidí z královehradeckého regionu.

V roce 2007 byl navíc otevřen i první showroom HALLA na Praze 9.

Postup

Výroba svítidel je úzce spjatá se samotným vývojem a technologickým zázemím. Každé svítidlo je výsledkem ruční výroby místních odborníků a představuje tak originální výtvor, jenž se vyznačuje precizním řemeslným zpracováním. Pouze některé komponenty pochází ze zahraničí, a to od evropských výrobců.

Při samotné výrobě prochází výrobky kontrolou v různých fázích procesu, nejdůležitější je samotné elektrické zkoušení před výstupní kontrolou, které probíhá u 100 % výrobků.

„Po celém procesu vývoje, který zhodnotí na prototypech základní zadávací údaje, je třeba výrobek ověřit nultou výrobní sérií, která odhalí poslední drobnosti,“ říká vedoucí oddělení vývoje Jan Petrášek a dále dodává, „V posledních letech hledáme nové technologické možnosti jak z hlediska produkce, tak i z hlediska používání nových světelných řešení. Dalo by se říct, že si umíme takzvaně ‚počesku‘ vypomoci dobrými nápady, vytváříme si vlastní přípravky šité na míru našim svítidlům.“

Materiály

HALLA se v souvislosti s nástupem nových technologií začala výrazně orientovat na LED světelné zdroje, kvůli nimž zřídila speciální ESD pracoviště. Díky této efektivní výrobně a důkladnému testování je možné deklarovat pětiletou záruku. Dalším charakteristickým prvkem pro svítidla HALLA je použití hliníku. Ten dodává svítidlům nezaměnitelný a nadčasový vzhled a zároveň přispívá k vysoké životnosti a odolnosti svítidel.

Expresní služba

Vzhledem k poptávce po rychlém termínu dodání se HALLA rozhodla přijít na trh se službou XPRESS, která vznikla již v době krize proto, aby byli tehdejší klienti schopní pružně reagovat na požadavky trhu a pokrýt tak rychlou poptávku na nejběžnější projekty. Služba se rozšířila i na koncové zákazníky, a tak se dnes pod značkou HALLA XPRESS nachází ucelená řada svítidel k dodání do 5 pracovních dnů nejen pro developerské projekty, ale také pro domácnosti.

Mladá krev

HALLA dává při návrhu svítidel velký prostor talentovaným mladým designérům. Poměrně neobvyklou formou spolupráce je Design team HALLA, kde každý designér pracuje na svém vlastním designu, který je však konfrontován s pohledy ostatních a výsledkem jsou nejen velice zajímavé návrhy, ale též vzájemné obohacení jednotlivých členů týmu.

Jan Petrášek k tomu dodává: „Snažíme se spolupracovat s více designéry současně, abychom do našich výrobků přinesli více pohledů, názorů a nových podnětů. Myšlenky spolupracujících designerů nás posunují dopředu a přináší nám nové technologické možnosti. Důkazem oboustranně přínosné spolupráce může být například Matúš Opálka, autor konceptu svítidla INDI oceněného cenou Red DotAward.“

Něco pro architekty

Vedle spolupráce s designéry se HALLA snaží pomoci také architektům, kterým pro usnadnění projektování nabízí celou řadu programů. Důkazem může být například projektování budov s využitím BIM (Building Information Modeling). Jako první výrobce svítidel v České republice HALLA nabízí více než 3500 BIM objektů, které oproti 3D modelům zahrnují i další vlastnosti reálného objektu. Obsahují veškeré potřebné parametry pro projektování. Ke stažení jsou přímo na webových stránkách společnosti.

Seriál o zákulisí české ‚světelné‘ školy vzniká ve spolupráci se společností HALLA, a.s., která je významným českým výrobcem a vývozcem designových svítidel.

  • autor: Zuzana Novotná *
  • publikováno: * 2. 3. 2015

Klíčová slova:

HALLA designová svítidla

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři