design /

Hvězdy světového designu navrhnou nový informační systém pro Prahu

Tři nejúspěšnější týmy postoupí do druhého kola

Do 1. fáze designérské soutěže, která u nás svým rozsahem a náročností nemá obdoby, vybrala mezinárodní porota pět subjektů. Úkolem designérských týmů je navrhnout systém, který sjednotí informační a navigační systém hl. města Prahy. Soutěž pořádá odborná organizace Czechdesign.

CZECHDESIGN.CZ , 25. 11. 2021

Do soutěže se přihlásilo celkem 16 kvalitních soutěžních týmů. Nároky na složení týmů odpovídaly komplexnímu zadání, které vyžaduje mezioborovou spolupráci odborníků různorodých profesí.  O účast v soutěži  projevilo zájem osm českých a osm zahraničních týmů. Ty se do soutěže hlásily z Německa, Švýcarska, Řecka, Francie, Nizozemska, Velké Británie, Spojených států amerických, Polska a Slovenska.

Mezinárodní porota složená ze zástupců hlavních aktérů vznikajícího systému a českých i zahraničních odborníků vyzvala do soutěže pět subjektů. Jejich úkolem je vytvořit celkový koncept informačně-navigačního systému s praktickým znázorněním typografie, barevnosti a především funkčních principů na různorodých 3D výstupech.

Studio Gourdin, Sheraz Khan, Gerit Lippert, Capitale Berlin – Německo

Soutěžní tým tvoří celkem šest členů z řad německých studií i nezávislých odborníků. Studio Gourdin se mimo orientace na wayfinding věnuje také tvorbě firemních identit nebo designu výstav. Capitale Berlin se zase specializuje na návrhy písma, wayfinding a redakční design. Součástí týmu je také UX designérka Gerit Lippert a typograf, kartograf a designér Sheraz Khan. Společně chtějí Praze nabídnout novou navigaci po městě, která odráží její hodnoty, zachycuje její atmosféru a otevírá město všem skupinám uživatelů.

Tým má zkušenost s návrhem wayfindingu pro Berlín, návrhem signalizačního systému obchodního centra Nová Karolina v Ostravě, návštěvnického průvodce pro Bauhaus Dessau nebo mapy pro zapojení veřejnosti v kanadském Torontu.

Foto: Šestičlenný tým z Německa

Büro4 AG – Švýcarsko

Grafické studio ze Švýcarska pro soutěž sestavilo jedenáctičlenný tým, povinné členy doplnili o typografa a UI designéra. Kromě firemních identit, webového designu, designu výstav či redakčního designu se studio zaměřuje i na komunikaci ve veřejném prostoru. Součástí týmu je také významný architekt a urbanista Ralph Meury ze studia Meury Architektur, který pracuje na vlastních projektech a jako externí konzultant Büro4.

Studio navrhlo např. ikonický wayfinding systém na vlakových nádražích po celém Švýcarsku nebo digitální značení turistických informací ve městech Basilej a Lucern. Vytvořilo též design expozic pro Švýcarské národní muzeum a etnografické muzeum Stein a zkušenosti má i s tvorbou signalizačních systémů pro sportovní parky a kancelářské budovy. 

Foto: Jedenáctičlenný tým ze Švýcarska

Side2, A69, Superior Type – Česká republika

Tým Side2 + A69 + Superior Type představuje platformu devíti zkušených členů. Role v týmu jsou zastoupeny grafickými designéry Side2, architekty a urbanisty A69, předními českými typografy z písmolijny Superior Type, UX designérkou Dominikou Potužákovou a odborníkem na historický kontext a jazyk Petrem Hlaváčkem. Navigačními systémy a grafikou v architektuře se zabývají dlouhodobě.

Tým v minulosti zpracoval studii na novou podobu smíchovského dopravního terminálu, navigační systém Fakulty architektury ČVUT, urbanistický koncept nové čtvrti s názvem Smíchov City – Sever či projekt Motolského údolí.

Foto: Designéři a architekti tvoří český devítičlenný tým

Mijksenaar, Dalton Maag, Billings Jackson Design – Nizozemsko, UK, USA

Tři partnerská studia s celkem 13 členy tvoří mezinárodní tým. V soutěži uplatní své znalosti v oblasti typografie, průmyslového designu a wayfindingu. Zkušenosti s wayfinding systémy sbírá amsterdamské studio Mijksenaar již 35 let, během kterých vytvořilo mnoho úspěšných řešení a poskytlo poradenství městům, jako je Amsterdam, Moskva nebo New York. V soutěžním týmu spolupracují s Dalton Maag, mezinárodním typografickým studiem sídlícím v Londýně, které má 30 let zkušeností v oblasti vývoje písma. Posledním členem je tým průmyslových designérů a architektů ze Spojených států amerických Billings Jackson Design, jehož zaměření sahá od wayfindingu, přes design nábytku a osvětlení až po urbanismus nebo dopravu.

Tým má za sebou návrh nové strategie pro parkování kol a pravidla cyklistiky po městě Bicycle Parking Amsterdam, projekt Amersfoort City wayfinding, Moscow Metro Wayfinding System nebo sjednocení písma pro město Vídeň.

Foto: Mezinárodní tým spojující Nizozemsko, UK a USA

Herrmann & Coufal, Studio Najbrt s.r.o. – Česká republika

Tým Studia Najbrt a Studia Herrmann & Coufal se z důvodu časové náročnosti závazků v jiném projektu rozhodl ze soutěže odstoupit.

Přelomová soutěž mezinárodního rázu

Na soutěži se kromě ROPID (Regionální organizátor pražské integrované dopravy) dlouhodobě aktivně podílí hned několik dalších institucí, především Magistrát hl. města Prahy, Dopravní podnik a Institut plánování a rozvoje. Soutěž pořádá odborná organizace Czechdesign.

Cílem soutěže je vybrat tým odborníků, který prokáže schopnost vytvořit chytrý systém městské navigace vyhovující potřebám všech občanů i návštěvníků města. Nový systém bude přehledným a spolehlivým průvodcem Prahou, od orientace v metru, přes zastávky autobusů či tramvají, pěší navigaci až po navigaci pro řidiče na příměstská parkoviště u MHD. Nebude se měnit jen vzhled, ale zejména rozsah a kvalita poskytovaných informací, které lidé dostanou v modernější a srozumitelnější formě. 

Týmy své návrh odevzdají do 6. 12. 2021. Porota je bude hodnotit anonymně, tři nejúspěšnější postoupí do 2. fáze soutěže.

„Od zprovoznění poslední, třetí linky B uplynulo již 36 let. V roce 1984 se konala první a také dosud poslední vyzvaná soutěž na vyřešení orientačního systému celé pražské hromadné dopravy. Její výsledky ale byly uvedeny v praxi právě jen na trase B, a v Praze tak nikdy jednotný informační systém nevznikl. Potřeba celopražského informačního a navigačního systému nezmizela – ba, právě naopak. Praha se rozrostla, vznikly nové čtvrti, přibylo obyvatel a s nimi vzrostly nároky na dopravní výkony. Celý přepravní systém se stal komplikovanějším, a tím vynikla potřeba přehledného značení a doručení správných informací ve správnou chvíli. I když se pro většinu obyvatel a návštěvníků Prahy použití mobilních telefonů s chytrými navigacemi stalo běžnou rutinou, která hledání cesty usnadňuje, nemůžeme se po městě pohybovat s očima upřenýma jen na displej přístroje. Pro pohodlné cestování potřebujeme pevné orientační body v prostoru, abychom snadno našli cestu z podzemního nástupiště až k cíli na povrchu,“ komentuje Ing. Adam Scheinherr, MSc., Ph.D., náměstek primátora hl. města Prahy pro dopravu, člen závislé poroty. 

  • autor: CZECHDESIGN.CZ *
  • publikováno: * 25. 11. 2021
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

grafický design

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři