Architektura / občanské stavby

Jako fénix, který vstal z popela. Pečlivá obnova zámku Mitrowicz

Desítky let bez údržby, znárodnění, fatální povodně i složitost kolaudace zrekonstruované historické budovy podle měřítek 21. století. Zámek Mitrowicz v jihočeské vesnici Koloděje nad Lužnicí potkala během jeho dlouhé historie řada těžkých zkoušek. Díky finančně náročné několikaleté rekonstrukci pod vedením architektonického studia Labor 13 a zahradního ateliéru Flera se ale zámku podařilo vdechnout nový život.

EARCH.CZ , 14. 7. 2020

Pohnutá historie

Historie zámku Mitrowicz sahá až do roku 1565, kdy byl vystavěn jako malé šlechtické sídlo. V roce 1704 se zámek dostal do vlastnictví hraběte Františka Wratislava z Mitrowicz, který měl největší zásluhy na jeho současné podobě, jež prošla v rámci dějin těžkými zkouškami. Ve čtyřicátých letech minulého století byl zámek i celý areál znárodněn – vlastní budova zámku sloužila jako depozitář hlavního muzea města Prahy, okolní budovy obhospodařovalo místní jednotné zemědělské družstvo. V devadesátých letech byl pak celý objekt v rámci restitučního řízení navrácen dědicům. Od roku 2008 je majitelem zámku akciová společnost Mitrowicz, která se postarala o jeho kompletní citlivou rekonstrukci, která trvala bezmála deset let.

 

Labor 13, Flera - zámek Mitrowicz (M&T)

 

V duchu tradice

Desítky let bez údržby a nakonec i fatální povodně uvrhly celý zámecký areál do havarijního stavu. „Už dva roky před zahájením rekonstrukce se začalo s odvodněním budov a jejich vysušením. Samotné realizaci pak předcházela inventarizace, stavebně-historické průzkumy a příprava projektové dokumentace včetně vyjednávání s památkáři," vzpomíná Michal Bedřich, manažer společnosti Mitrowicz.

„K rekonstrukci jsme přistupovali velmi tradičně a konzervativně – budovy byly opraveny v duchu původního historického detailu. Pracovali jsme téměř výhradně s přírodními materiály poplatnými době, ve které zámek vznikal, tedy dřevem, kamenem a štukem, a snažili se transformovat jejich původní použití do moderních poloh," přibližuje koncept návrhu architekt Albert Pražák z ateliéru Labor 13.

Rekonstrukce samotného zámku započala suterénem, který se částečně nachází pod úrovní terénu a dříve sloužil jako černá kuchyň. A tato funkce mu byla v podstatě zachována dodnes, kdy zde najdeme plně vybavenou kuchyň, restauraci a technické zázemí.

 

Labor 13, Flera - zámek Mitrowicz (M&T)

 

První patro zámku skýtá celkem devět reprezentativních místností, ve kterých probíhají v letních měsících komentované prohlídky pro veřejnost. V těchto prostorách, jež lze využít také pro galavečeře, svatební hostiny či jiné privátní akce, probíhaly rozsáhlé restaurátorské práce, kterých se zhostili studenti Vyšší odborné školy restaurátorské v Písku pod vedením jejího ředitele. Obnoveny byly nejen fresky na stěnách, ale i podlaha.

„Z původních barokních parket se podařilo zachránit pouze část. Zbytek byl nahrazen věrnými replikami," přiznává Bedřich. „Rád bych také upozornil na unikátní okenní tabulky, které byly před rekonstrukcí z 60 procent tvořené sklem novodobým a kterým jsme navrátili původní podobu ručně mačkaného skla. Tato jedinečná metoda napodobující dřívější způsob práce se sklem, kdy lidé nedokázali vyrobit rovnou skleněnou plochu, dnes přežívá už jenom díky hrstce šikovných sklářů."

 

Labor 13, Flera - zámek Mitrowicz (M&T)

 

Z původního inventáře se na zámku dochovalo pouze devatero kachlových kamen, jež se dnes nachází převážně ve druhém poschodí zámku sloužícímu k ubytování. Najdeme zde tři čtyřlůžkové a tři dvoulůžkové luxusní pokoje včetně svatebního apartmá s výhledem na nasvícenou stropní fresku přiléhající kaple sv. Anny, která byla k zámku dostavěna v letech 1737 – 1741 stavitelem Janem Hybnerem a která byla před rekonstrukcí stejně jako zámek v havarijním stavu. Všechny tyto ubytovací pokoje jsou zařízené v historickém stylu v harmonii a souladu s celým zámeckým areálem.

„Opravdu unikátním způsobem jsou v jednotlivých apartmánech řešeny koupelny, které jsou v podobě vestavěných boxů volně vsazené do prostoru. Tímto architektonicky zajímavým řešením jsme minimalizovali stavební zásahy do historicky hodnotného zdiva," vysvětluje Pražák. „Stěny těchto vložených segmentů mají ale i další funkci – pomocí desek značky Rehau v nich koluje teplá voda, tudíž se vedle kachlových kamen, která byla pečlivě zrestaurována a nyní jsou elektrifikovaná, podílí na ohřevu místnosti." Toto řešení bylo zvoleno zejména z toho důvodu, aby topná tělesa nikterak nenarušovala dobovou podobu interiéru.

 

Labor 13, Flera - zámek Mitrowicz (M&T)

 

Další přilehlé budovy

K zámku náleží kromě kaple také další budovy. V suterénu bývalého pivovaru, který se nachází naproti samotnému zámku, najdou dnes návštěvníci infocentrum. V prvním patře se pak nachází druhá část ubytování o kapacitě 28 lůžek. „Přes parkoviště je vidět i vstup do pivovarských sklepů, které se nyní renovují. Zde jsme ručně odkopávali 200 kontejnerů suti a odpadu, jelikož se tam nedokázala dostat žádná těžká technika. Budova starého lihovaru se bohužel nedochovala a z torza stodoly, která se nachází v zadní části pozemku, jsme zachovali a zrekonstruovali obvodové zdivo. Vznikl tak nezastřešený prostor vhodný pro pořádání sezónních exteriérových akcí," přibližuje další stavební zásahy Bedřich.

V blízkosti této stodoly se nachází toalety pro veřejnost, které byly vybudované začátkem roku 2019 a svým konceptem jsou velice podobné řešení koupelen v ubytovacích pokojích na zámku – i zde se jedná o jednotlivé segmenty vložené do prostoru.

Akcenty kovářské černé…

Celý interiér areálu zámku včetně zmíněných toalet v sobě propojuje černé akcenty a industriální styl, který našel inspiraci v budově bývalého pivovaru a kovářské černi, s níž se zde často v minulosti pracovalo. Tyto prvky se opakují nejen na schodišti, ale také kolem dveřních zárubní a dveřním kování, které do celého objektu dodávala česká společnost M&T.

 

Labor 13, Flera - zámek Mitrowicz (M&T)

 

„Kliky M&T jsme pro tuto realizaci zvolili na základě předchozích kladných zkušeností. Rádi je používáme zejména pro jejich kvalitu a vysokou estetickou hodnotu použitých povrchových úprav. Také si velice vážíme toho, že se jedná o výrobky z České republiky," uvádí architekt Pražák. „Konkrétně jsme zvolili tři modely ENTERO, TERRY a LUSY, které se různě interiéry prolínají. Model ENTERO byl zvolen pro dveře v ubytovacích pokojích ve druhém poschodí zámku, kliky TERRY jsme zase využili ve druhé části ubytovacích kapacit v budově bývalého pivovaru a také na toaletách v parku."

Pro kliky ENTERO i TERRY byla zvolena luxusní povrchová úprava titan černý mat. „Titanová povrchová úprava se na kování nanáší speciální technologií fyzikálního naprašování plazmovým výbojem. Nejedná se tedy o žádný nástřik či nátěr, ale o speciální technologií nanesenou tvrdou kovovou tenkou vrstvu, která k základnímu podkladovému materiálu dokonale přilne," uvádí Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T, jediného českého výrobce designového dveřního a okenního kování a dodává: „Povrch kliky je vysoce odolný vůči oděru a poškrábání, a navíc je chemicky i barevně stálý, takže černá ani po mnoha letech používání nevybledne." Jistou zajímavostí jsou také nápisy vyfrézované do černého plechu kolem dveřní zárubně, které jsou nejen odkazem na historii zámku Mitrowicz, ale zároveň slouží jako heslo na wifi.

 

Labor 13, Flera - zámek Mitrowicz (M&T)

 

Zámecký park

Prostorný park náležící k zámku nabízí návštěvníkům krásné výhledy i kvalitní odpočinek. Autory návrhu zámecké zahrady Mitrowicz jsou zahradní architekti Ferdinand Leffler a Anna Chomjaková z ateliéru Flera. „Koncepty zámeckých zahrad bývají většinou formální, okrasné. My jsme se v areálu zámku Mitrowicz pokusili propojit krásu a funkci dohromady – místu jsme ponechali jeho vznešenost, ale přidali jsme zákoutí a zážitky pro současného člověka," přibližuje autorský záměr zahradní architekt Leffler.

Převážná část areálu se nachází v nivě řeky Lužnice, takže se zde architekti museli vypořádat s vysokou hladinou spodní vody. „Vysázelo se zde na padesát nových stromů a víc jak osm tisíc rostlin. Vybudovala se nová cestní síť, která vede naše kroky i pohledy. Travnaté plochy vyzývají k pikniku, vytipovala se místa s nejhezčím výhledem na zámek a sem se pod koruny stromů umístila ambientní posezení. Kuchyňská zahrada byla doplněna o krásný skleník a vyvýšené záhonky s bylinkami. Přibyly i nenápadné atrakce pro děti, které rozvíjí dětskou představivost. Na skále vedle zámku se nachází sad, odkud si užijete překrásný výhled na celý areál i blízkou řeku. V roce 2019 jsme do parku dodělávali i přírodní koupací jezírko," vypočítává Ferdinand Leffler. Park funguje přirozeně a díky dobrému konceptu nepotřebuje náročnou údržbu. V současnosti se o něj stará pouze jedna osoba.

 

Labor 13, Flera - zámek Mitrowicz (M&T)

 

 

Labor 13, Flera - zámek Mitrowicz (M&T)

 

Tento článek vznikl za podpory společnosti M&T.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 14. 7. 2020
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

rekonstrukce M&T kliky

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři