Architektka Eva Jiřičná Foto: FA ČVUT
Novinky a názory / zprávy

Poctu České komory architektů získala Eva Jiřičná

Česká komora architektů (ČKA) udělila ocenění Pocta ČKA za rok 2021 architektce Evě Jiřičné. Oceněním za celoživotní dílo vzdává Komora od roku 2000 hold význačným osobnostem z oblasti architektury.

Česká komora architektů , 24. 6. 2022


Návrhy na udělení Pocty ČKA podává každoročně odborná veřejnost včetně členů jednotlivých orgánů České komory architektů. Z nominací pak laureáty vybírá odborná porota. V té, která navrhla udělení Pocty ČKA za rok 2021 profesorce Evě Jiřičné, zasedli architekt, vysokoškolský pedagog a emeritní děkan FA ČVUT v Praze Ladislav Lábus, architektka Hana Špalková, publicista Petr Volf, novinářka Karolína Vránková a architekt, vysokoškolský pedagog a emeritní děkan FA ČVUT v Praze Zdeněk Zavřel. Česká komora architektů uděluje toto ocenění osobnostem, které se svou prací a morálním kreditem významně zapsaly do moderní historie české architektury. Slavnostní předání se uskutečnilo na nominačním večeru České ceny za architekturu ve Valdštejnské zahradě ve čtvrtek 23. června 2022.

Porota se shodla na udělení ocenění Evě Jiřičné jednomyslně. „K architektuře přistupuje komplexně, v celé její šíři, v rozmanitých typologiích. Nedělá rozdíly mezi malými a velkými úkoly. Dokáže ztvárnit židle či stoly, světový úspěch jí přinesla schodiště s revolučním uplatněním skla. Dává podobu galeriím, obchodům, restauracím i rodinným domům, navrhuje veřejné budovy různého zaměření: knihovnu, hotel, školu, duchovní či kongresové centrum, dopravní terminál, oranžerii,“ uvedli porotci. Současně vyzdvihli, že Eva Jiřičná „má úžasný cit pro konstrukci stavby, díky svrchované znalosti technologií přichází s nejefektivnějšími řešeními.“ Ocenili také lidské kvality laureátky: „Otevřenost a schopnost naslouchat je vzácná výbava architekta. V případě Evy Jiřičné se k tomu přidává ještě lidskost a laskavost, s níž například nezištně pomáhá mladším kolegům při vstupu na profesionální scénu.“ Své odůvodnění udělení Pocty ČKA uzavřeli slovy: „Eva Jiřičná architekturu miluje a své profesi dělá tu nejlepší službu.“

Foto: Jedním ze slavných děl Evy Jiřičné je autobusová stanice Canada Water v Londýně

Sama Eva Jiřičná ke svému ocenění uvedla: „Příležitost, že jsem mohla prožít ty dva světy – žít v Londýně a zároveň se vrátit do Zlína, to považuji za obrovské štěstí. Pokud se o ocenění můžu s někým rozdělit, tak cena, kterou dostávám, není pro mě, ale pro ty všechny, kteří by ji byli dostali, kdyby měli příležitost,“ – čímž vyjádřila, jak moc, ale s pokorou, si cení otevřených profesních možností, zkušeností a příležitostí se učit, které jí přinesla nedobrovolná emigrace do Velké Británie, kde musela v roce 1968 po legální stáži zůstat. Eva Jiřičná se celý svůj život snažila řídit krédem, které z ní vyzařuje na první pohled. „Když jsem přijela do Anglie, tak jsem se svého tehdejšího šéfa zeptala, co je nedůležitější, aby člověk věděl, když začne pracovat na novém projektu. On mi řekl: ,Nejdůležitější je, abys měla víc přátel na konci, než jsi měla na začátku´. A o tom to je,“ říká laureátka ocenění Pocta ČKA za rok 2021.

Pocta ČKA za rok 2021 – Eva Jiřičná

Prof. Ing. arch. Eva Jiřičná, CBE (*3. března 1939, Zlín) je architektka a designérka působící v Česku a Spojeném království. Za svou architektonickou tvorbu obdržela řadu světových i českých cen a vyznamenání, mj. několik cen Grand Prix Obce architektů nebo Řád britského impéria za zásluhy v oblasti designu. V roce 2013 obdržela Jiřičná v Británii cenu za mimořádný přínos postavení žen v architektuře nesoucí jméno britské architektky Jane Drewové. V letech 1993 až 2006 vedla ateliér architektury na pražské UMPRUM a je nositelkou několika čestných doktorátů českých i zahraničních univerzit. Mezi významné autorské realizace Evy Jiřičné patří dopravní terminál Canada Water nebo stavební a interiérové úpravy Victoria & Albert Museum v Londýně, dále pak dnes už ikonické interiéry obchodních firem Joseph, Boodles, Joan & David nebo Harrods, schodiště v Somerset House a Tiffany Galerie v New Yorku. K jejím realizacím v Čechách patří mimo jiné hotel Josef na Starém Městě v Praze, nová oranžerie v Královské zahradě Pražského hradu, Kongresové a univerzitní centrum ve Zlíně nebo úprava kostela svaté Anny pro nadaci Vize 97 Václava a Dagmar Havlových.

Foto: Eva Jiřičná stojí za rekonstrukcí kostela sv. Anny pro nadaci Vize 97 Václava a Dagmar Havlových

Přehled laureátů Pocty ČKA

2021 – Eva Jiřičná

2020 – Jan Bočan

2019 – Zdeněk Zavřel

2018 – Ivar Otruba

2017 – Jiří Suchomel

2016 – Martin Rajniš

2015 – Bohuslav Fuchs (in memoriam)

2014 – Věra Machoninová

2013 - Rostislav Švácha

2012 - David Kopecký (in memoriam)

2011 – Karel Prager (in memoriam)

2010 – Viktor Rudiš

2009 – Emil Přikryl

2008 – Miroslav Baše (in memoriam)

2007 – Alena Šrámková

2006 – Miroslav Masák

2005 – Karel Hubáček

2004 – Pocta nebyla udělena

2003 – Josef Polášek (in memoriam)

2002 – Josef Havlíček (in memoriam)

2001 – Vít Obrtel, Otto Rothmayer, Oldřich Stefan, Zdeněk Vávra (in memoriam)

2000 – Petr Vaďura, Bedřich Rozehnal, Ladislav Žák (in memoriam)

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři