design /

Poloprůsvitný dřevěný pavilon Shim Sukka

Shim Sukkah je soutěž v New Yorku, která se snaží o oživení starodávného židovského zvyku stavění dočasných přístřešků během týdenního židovského svátku Sukkot.

Jaroslav Sládeček , 22. 1. 2014

V září roku 2010 byl v soutěži Shim Sukkah vybrán projekt trojice studentů americké školy designu Rhode Island School of Design. David Getty, Matthew Jacobs a Stephanie Gunawan se ve svém návrhu snažili o nový přístup k tradičnímu materiálu a přišli s novou metodou.

Dřevěný klín je docela obyčejná věc využívaná v oblasti stavitelství a nejčastěji se využívá pro zaplnění mezer. Jeho obvyklá tloušťka je 0,6cm a délka 40 cm. Tento klín se stal základním stavebním prvkem pavilonu.

Skládání těchto kónických prvku na sebe vytváří podivnou koexistenci spojité struktury a zároveň křehké lability na jednom místě. Podlaha, stěny i střecha se stávají samy meziprostorem. Pavilon Sukka se vytrácí, aby odhalil své obyvatele a jejich prostředí v prostoru parku, města, pod hvězdnou oblohou.

Porota ocenila projekt pro jeho koncept od zaměření se na konstrukci, vztah k materiálu přes teoretickou úvahu o uzavřeném prostoru až po výsledné esteticky poutavé optické efekty. Výsledek výzkumu tak byl převeden do objektu silné estetické kvality.

Klíčová slova:

Holcim Awards dřevostavba pavilon

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři