design /

Výsledky soutěže o Národní cenu za studentský design 2013

V pondělí 11. 11. 2013 byly v divadle Disk vyhlášeny výsledky studentské soutěže o nejlepší designérský projekt.

Design Cabinet CZ , 14. 11. 2013

Účastníci soutěže 2013

Soutěž je od loňského roku mezinárodní – zúčastnili se jí studenti 4 zahraničních škol (Slovenska, Německa a Kanady). Celkem se do soutěže o Národní cenu za studentský design 2013 přihlásilo 225 autorů s 217 pracemi ze 14 fakult a vysokoškolských ústavů 11 univerzit a vysokých škol a z 16 vyšších odborných škol a středních odborných škol.

Poroty

Studenti předložili k hodnocení prototypy, modely a doprovodné plakáty. Jejich práce posuzovaly tři nezávislé poroty: středoškolská porota byla složena z pedagogů středních a vyšších odborných škol, vysokoškolská porota byla sestavena z pedagogů vysokých škol a univerzit, v národní porotě rozhodovali o osudu studentských prací kurátoři muzeí, nezávislí experti a nejlepší profesionální designéři ČR. Letos hodnotilo studentské práce celkem 61 profesionálních vysokoškolských a středoškolských pedagogů, designérů, architektů a kurátorů designu.

Poroty nominovaly v dvoukolovém hodnocení k ocenění 98 prací. Jedna z nich získala Národní cenu za studentský design 2013, 5 prací si odneslo ocenění Excelentní studentský design 2013 a 10 cenu Dobrý studentský design 2013.

Ocenění a co studenti získají?

Vítěz Národní ceny za studentský design 2013 Pavel Coufalík z Fakulty multimediálních komunikací ve Zlíně zvítězil se svou knihou Zlín. Získal finanční hodnotu 20 000 Kč od nadačního fondu JUDr. Martina Růžičky, cenu generální ředitelky Českých center (pobyt v některém z Českých center v zahraničí), luxusní hodinky značky Prim firmy ELTON hodinářská, produkty Tescoma s.r.o. a IKEA ČR a dvoutýdenní zápůjčku elektromobilu smartelectric drive od firmy E.ON. Odnesl si také symbol soutěže.

Nositelé ocenění Excelentní studentský design 2013 Martin Beinhauer s návrhem Mlátička John Deere S 700, Petr Duba s kolekcí svítidel Rekonfigurace a Martina Žílová s Kobaltovými mísami - všichni z Vysoké školy uměleckoprůmyslové a Věra Kunhartová s křeslem pro postižené Seiza a Lucie Smyslová s kamny Malmö - obě z Fakulty umění a designu v Ústí nad Labem. Všichni získali produkty firmy Tescoma s.r.o. a IKEA ČR a symbol tohoto ocenění - malou bábovičku.

Nositelé ocenění Dobrý studentský design 2013 Eliška Beránková (hra Mraveniště) z Vyšší odborné školy grafické v Jihlavě, Ondej Jankových (nábytek Houpací křeslo) z slovenské Školy úžitkového výtvarnictva Josefa Vydru a Kristína Kollarovicsová (porcelánové svícny A buď světlo) z Vysoké školy výtvaných umení v Bratislavě, Sergej Kuckir (kamínka Maua) a Barbora Šimková (keramická dlažba Pouli) z Fakulty umění a designu v Ústí nad Labem, Adéla Doušová (šperk Nazvi mě svým jménem a budu znovu pokřtěn), Václav Mlynář a Jakub Pollág (Městská cyklistická helma), Antonín Šimon (oděvní kolekce Zrcadlo má dvě tváře) z Vysoké školy uměleckoprůmyslové, Maria Nina Václavková (obuv Rectangle) z Fakulty umění a designu v Plzni a Vojtěch Žák (Koncept sprchové hlavice) z Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně získali vedle symbolu nakousnuté placičky produkty firmy Tescoma s.r.o. a IKEA ČR.

Zvláštní ceny profesionálních institucí

Zvláštní ceny udělují studentům děkani vzdělávacích institucí, profesionální sdružení, muzea a odborné časopisy.

Cenu Design Exit, kterou uděluje děkan Fakulty umění a designu UJEP v Ústí nad Labem doc. Mgr. Michal Koleček, PhD. (30 000 Kč) získala Kristína Kollárovicsová (porcelánové svícny A buď světlo) z Vysoké školy výtvaných umení v Bratislavě,

ceny Fakulty umění a designu Západočeské univerzity v Plzni představují finanční odměny ve výši 10 000 Kč, 7 000 Kč a 3 000 Kč – získali je Mária Nina Václavková (obuv Rectangle) z Fakulty umění a designu ZČU, Denisa Kanderová (SOS house) z Fakulty stavební VUT v Brně a Pavel Průša (časopis InCITY) z Vyšší odborné školy grafické a Střední průmyslové školy grafické v Praze.

Cena ředitele Ústavu konstruování Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně prof. ing. Martina Hartla, Ph.D. ve výši 10 000 Kč si odnesl Hynek Svatoš (Nízkoprofilový nakladač) z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně.

Letos byla nově udělena cena děkanky Fakulty multimediálních komunikací UTB Zlín doc. MgA. Jany Janíkové, ArtD ve výši 5 000 Kč. Odnesla si ji Linda Vránová (Urna z taveného čediče) z Fakulty architektury ČVUT v Praze.

Atraktivní cenu ve formě návštěvy milánského týdne designu udělila firma Heineken Ondreji Jankových (Houpací křeslo) ze Školy úžitkového výtvarnictva Josefa Vydru v Bratislavě.

Generální ředitel NTM Bc. Karel Ksandr uděluje Cenu Národního technického muzea (což představuje odkoupení vybraného exponátu do muzejních sbírek ve výši 10 000 Kč). Získal ji Martin Beinhauer (mlátička John Deere) z Vysoké školy uměleckoprůmyslové.

Ředitelka Uměleckoprůmyslového musea PhDr. Helena Koenigsmarková udělila cenu Nastassii Aleinikavě (kolekce brýlí Moje optika) z Vysoké školy uměleckoprůmyslové (cena představuje rovněž odkoupení vybraného exponátu do muzejních sbírek ve výši 10 000 Kč).

Cenu ve výši 5 000 Kč uděluje také Společnost přátel Uměleckoprůmyslového musea. Tentokrát si ji odnesla Denisa Kanderová (SOS house) z Fakulty stavební VUT v Brně.

Další profesionální ocenění získal Martin Beinhauer (mlátička John Deere) z Vysoké školy uměleckoprůmyslové od Unie profesionálních designérů ČR,

zatímco brněnská designérská firmy Finezza Design ocenila Martina Foreta (čalouněné sedátko Klíšťáci) z Fakulty výtvarných umění v Brně.

Časopis Architekt ocenil v tomto roce práce Lucie Smyslové (kamna Malmö) z Fakulty umění a designu UJEP v Ústí nad Labem a Barbory Vinařové (umyvadlo Včera, dnes a zítra) a Lucie Valerové (Piktogramy pro letiště) z Vysoké školy uměleckoprůmyslové.

Design Cabinet CZ oslovuje asi 1 000 novinářů a médií, aby vybrali nominace na Cenu novinářů. Předává se na večerním slavnostním vyhlášení a získala ji Věra Kunhartová (křeslo pro postižené Seiza) z Fakulty umění a designu UJEP v Ústí nad Labem. Cena představuje parafrázi na symbol soutěže – bábovičku. I letos to byla bábovka čokoládová a upečená z klasického těsta!

Na webu studentskydesign.cz proběhlo hlasování o Cenu veřejnosti, což někdy představuje zajímavý souboj mezi regiony, rodinnými klany nebo školními komunitami. Cenu veřejnosti získaly hlasováním na webu studenstkydesign.cz Klára Polátová (Poličky na kočky) (UUD ZČU Plzeň) a Aneta Zeiserová (Vitality) (VOŠ a SPŠ Volyně).

Výstava Nový (z)boží

Výstava Nový (z)boží! 2013, na níž se prezentují soutěžní projekty, probíhá v galerii Era svět na Jungmannově náměstí 6 v Praze 1 ve dnech 4.11. – 4.12. 2013.

Historie soutěže

Národní cena za studentský design slaví již třiadvacáté výročí! Poprvé byla vyhlášena Design Cabinetem CZ v roce 2008. Navazuje však na soutěž, kterou organizovalo od roku 1991 do roku 2007 Design centrum České republiky. Mladí designéři všech typů škol soutěžili o Národní cenu za studentský design a o ocenění Vynikající studentský design a Dobrý studentský design.

Cíl soutěže

Vyhlašovatelé soutěže usilují o propagaci dobrého designu a podporu nastupující designérské generace. Snaží se prostřednictvím médií i dalšími cestami mladé designéry představit odborné i laické veřejnosti. Ukazuje se, že tato aktivita má výsledky a ti, kteří jsou v soutěži oceněni, nacházejí pracovní příležitosti a zakázky - a někteří z nich našli dobré uplatnění i v zahraničí.

Symbol cen – bábovičky a nakousnuté placky

Studenti ocenění národní cenou a excelentním designem získávají symbol soutěže – bábovičku, která je každý rok z jiného materiálu. Její autor – rovněž jeden z bývalých oceněných v soutěži – ing. Jiří Janíček se vrátil do dětství a uvědomil si, že designérem je každé dítě, a to při dělání báboviček na pískovišti. Bábovička vítěze soutěže má kolem sebe hvězdný kroužek, protože dává oceněnému studentovi šanci na hvězdnou dráhu profesionálního startu a vzletu. Symbol pro ocenění Dobrý studentský design je nakousnutá placička, protože studentský design je přeci „dobrý“. Ceny z netradičního materiálu na bázi papíru letos vyrobilo Studio Činčera (v předchozích létech byly z porcelánu, skla, plastu, kovu a materiálu Hi-Macs).

Motivy vizuálního designu

Katalogy navrhovali doposud studenti grafického designu. Studio kolektiv – Lukáš Kijonka a Michal Krůl vymysleli motivy pro první ročníky: Design je Boží!, proto má výstava název Nový (z)boží!, Design nejsou hodinky s vodotryskem!, Design není prázdný obal!, Design může být virtuální! Loni se ujali katalogu a vizuální komunikace soutěže studenti (dnes již designéři a absolventi Fakulty umění a designu UJEP) Jiří Toman a Lucie Pacalová, kteří v tomto duchu pokračovali – vizuální komunikace loňské soutěže měla motto Design nekouše!, a letos je to Design si nevybírá!

Generální partner
Hlavní partneři