Normální byt, jaký jste nikdy neviděli. Video z nejlepšího slovenského interiéru roku

Dvojpokojový byt v Bratislavě dostal loni cenu CEZAAR za nejlepší interiér roku. Podle poroty je to „symfonie prostoru a dokonalého provedení.“ Je vizuálně jedinečný, jinak ale funguje podobně jako mnoho jiných bytů.

Po vstupu do bytu čeká zrcadlová šatní skříň, která opticky zvětšuje prostor, odráží své okolí a uvidíte se v ní, když z bytu budete odcházet. Jak říká architekt Martin Skoček, v tomto bytě v podstatě všechno zmůže nábytek. Než ale přišel na tu správnou prostorovou dispozici, trvalo mu to prý dlouho.

„Původně příčně dělený prostor se otevírá ve všech směrech, čímž vznikají dlouhé průhledy,“ popisuje. Z obývacího pokoje je vidět dvěma otvory k zrcadlové skříni. Dveře v nich nejsou, mají jen šikmo řezané hrany, které jsou tak dlouhé a široké, protože stěna je nosná a dům navíc starý. Pochází z 20. let a navrhlo ho architekt Klement Šilinger, který studoval na pražské AVU u Jana Kotěry.

Foto: Skříni v kuchyni říká martin Skoček kredenc, je ze dřeva, ostrůvek z nerezu.

Při pohledu na interiér bytu o stáří domu vypovídají špaletová okna, ta tady ale v době rekonstrukce už nebyla, jak se na jejich původní podobu přišlo, se dozvíte ve videu. A pak jsou to stropy, v jedné půlce bytu dřevěný, ve druhé železobetonový.

Právě stropy nakonec sleduje taky výsledná dispozice. Soukromé pokoje a chodba nad sebou mají železobeton. Kuchyně a gauč jsou pod tím záklopovým ze dřeva. Na podlaze pak probíhají parkety ve stejném směru jako jeho prkna. Ze dřeva jsou tady taky kuchyňské skříňky – kredenc, která levituje nad zemí a schovává v sobě spíž a troubu. Současně se dá úplně otevřít, křídla skříněk se zasunou po jejích bocích.

Martin Skoček říká, že materiály byly pro nábytek je voleny podle jeho „funkční roviny“, velký kuchyňský ostrůvek je proto z nerezu, snadno se otírá. Podobné je to taky se svítidly, jsou tam, kde je jich potřeba, nad jídelním stolem dva lustry, nad ostrůvkem zase čtyři bodovky, světlo z nich dopadá přímo na pracovní plochu.

Foto: Při rekonstrukci se bouralo, nová dispozice je tak otevřenější. V nosné stěně vznikly dva nové průchody, které propojují obývací pokoj s chodbou.

Celkově se tu hodně dbalo na funkčnost – tomu odpovídá například i na první pohled netypická koupelna. Zůstává otevřená, umyvadlo je volně přístupné, samostatnou místností je v podstatě jen sprchový kout po jeho pravé straně a toaleta na levé.

Jinak je to však byt jako mnoho jiných – má obývací pokoj s kuchyní, ložnici a dětský pokoj, tedy obvyklé elementy rodinného bydlení. Celkový obraz bytu je ale netradiční a když tam vstoupíte, máte pocit, že jste nic podobného ještě neviděli. To bude také jistě důvod, proč za něj Martin Skoček dostal slovenskou cenu za architekturu CEZAAR. „Autor velmi jemně a promyšleně zasahuje do podstaty bytu. Respektuje původní řemeslnou vrstvu, podporuje ji a zcela přirozeně a s lehkostí přidává novou vrstvu – sebevědomou, řemeslně neuvěřitelně kvalitní. Všechno se stává jedním velkorysým, ale citlivým celkem,“ okomentovala byt porota.

Video uveřejněno se svolením CEZAAR.

Generální partner
Hlavní partneři