Byt v Praze na Letné od Prokopa Hartla Foto: Radek Úlehla
Architektura / interiér

Není z IKEA, a přesto byl levný. Mladý designér si zrekonstruoval byt za tři sta tisíc

Byt zrekonstruoval tak, aby byl pohodlný. Nechtěl však příliš mnoho utratit. Proto se tu dělalo jen to, co bylo skutečně potřeba. Co to je? Nutné stavební úpravy, minimum vybavení a určitě závěsy, vzkazuje Prokop Hartl.

Adéla Vaculíková , 22. 1. 2024

Navrhl si byt, ve kterém je toho záměrně málo. Nerezová kuchyňská linka, policové regály a zelený stůl – ten si navrhl taky. Prokop Hartl je totiž původně designér, který se ale zhlédl v architektuře, a tak teď pracuje v architektonickém studiu. „Mám ale i takové malé anti-designové studio, jmenuje se anýz,“ říká. Anti-designové mu přezdívá proto, že ho nebaví nablýskané produkty. Na svých webovkách má hlavně nábytek, strohý, často jednobarevný s ostrými hranami. Podobný je i jeho byt na Letné, který v podstatě prošel pouze očištěním od nepraktických nánosů.

Nachází se v domě ze třicátých let a před příchodem Prokopa Hartla se naposledy upravoval v roce 2005. Prý hodně špatně, nekvalitně. Třeba problematicky položenou dlažbu teď nahradila nová epoxidová podlaha, členitou dispozici zase velkoryseji propojené prostory – na chodbu navazují dva velké pokoje, jeden s kuchyní, druhý obývací. Vzájemně propojené jsou průřezem ve stěně, která je od sebe jinak odděluje.

Byt chtěl rekonstruovat nejdřív pro sebe, nakonec ale bydlí jinde a pronajímá ho. „Proto v bytě nejsou jasně definované funkce jednotlivých místností, to si rozhodne nájemník sám,“ vysvětluje. Tam, kde je na výkresech postel, tak ve výsledku ložnice vůbec být nemusí. Příjemná by tam ale asi byla, do pokoje proudí nepřímé světlo skrze příčku z luxfer.

Foto: Stěna z luxfer je nová, ačkoliv vypadá, že tady mohla být už původně, k domu ze 30. let se hodí.

Současná podoba bytu není výstupem žádného jedinečného architektonického přístupu. Naopak je výsledkem toho, když se dělá jen to, co je skutečně potřeba. Vedle bouracích prací a epoxidové podlahy se investovalo do obnovy parket a základního vybavení, náklady nakonec dosáhly výšky 300 tisíc. To je na byt o velikosti 68 m2 více než přijatelné. Vše trvalo dohromady šest měsíců. „Přístup je to levný, zároveň se tak nezničí původní kvalita. Když se rekonstruuje, není potřeba všechno vytrhat, to je mylná představa,“ komentuje svůj přístup Prokop Hartl.

Co se týče vybavení, byl nanejvýš úsporný. Dobrým spořícím nástrojem jsou například závěsy. Na oknech stíní, zakryjí kuchyňské regály i šatní skříně. To je šikovná rada na to, jak se vyhnout nakupování přechodného nábytku z IKEA jen, aby bylo na pár let kam ukládat věci.

Foto: Pracujte kreativně se závěsy, radí Prokop Hartl.

Prokop Hartl si byl při rekonstrukci sám sobě klientem. Neplatil tak architekta a jeho čas, který nad projektem strávil. Přesto si myslí, že do stejné nebo o málo vyšší částky by se vešel, i kdyby pracoval pro někoho jiného. Svěřovat takto malé zakázky do rukou architektů by se nebál. „Já bych to dělal rád,“ říká. Nejde přitom jen o to navrhnout úspornou rekonstrukci, ale především nabídnout možnost rozvoje do budoucna, bez toho, aby se zase muselo hodně bourat.

Foto: Zůstaly taky původní dveře, třeba tyto dvoukřídlé.

V souvislosti s bytem mladého designéra však vyvstává ještě jedno téma – rekonstruování bytů na pronájem. Do bytu v Praze na Letné by Prokop Hartl nájemníka našel i bez rekonstrukce. Staré parkety a vysoké stropy jsou lákadlem samy o sobě. Tohle všechno rekonstruovanému bytu zůstalo, jeho standard se ale zlepšil, i když by to pro úspěch na trhu s realitami asi nebylo potřeba. Na to Prokop Hartl říká: „Kde bychom byli, kdybychom o nic nepečovali.“

  • Autoři: Prokop Hartl
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha - Letná
  • Užitná plocha: 68 m2
  • Projekt: 2023
  • Realizace: 2023
  • Náklady: 300 000
  • Fotograf: Radek Úlehla

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři