Jednoduchý, prostorný. Nový dům v Dobříši. Foto: Peter Fabo
Architektura / rodinné domy

Spousta prostoru a světla za pět milionů. Dům bez chodeb a s odhalenou dřevěnou konstrukcí

Podle regulace to musel být bílý kvádr s černými okny. A musel stát kolem pěti milionů. Omezení vzali architekti z 0,5 Studio jako výzvu a vytvořili jednoduchý dům s minimem chodeb, který se před sousedy uzavírá do zahrady.

EARCH.CZ , 9. 2. 2024

„V roce 2021 nás a firmu Chytrý dům oslovil investor s prosbou o návrh rodinného domu v nově se rozvíjející čtvrti v městské části Dobříš – průmyslová zóna. Přáním bylo navrhnout jednoduchý dřevěný bungalov 4+kk. Dům měl být racionální a měl nést industriální odkaz k území, ve kterém se novostavba nachází,“ uvádí začátek projektu Vít Svoboda z 0,5 Studio.

Územní regulace podobu budoucích rodinných domů jasně definovala – bílé krychle či kvádry s černými okny. Někoho by možná podobná regulace vytvářející sterilní prostředí satelitu odradila, pro 0,5 Studio se však tento „ne-kontext“ a omezený rozpočet staly výzvou, kterou přijali. „Vznikl dům, který stál jen 5,5 milionů. Má v celé zástavbě největší obytný prostor a nejméně chodeb,“ říká architekt.

Foto: V rozvojovém území v Dobříši platí regulativ: bílé kvádry, tmavá okna.

Na malém půdoryse bohatá dispozice

Odpovědí autorů na místní regulaci, okolí, tvar pozemku a jeho návaznosti se stal racionální a jednoduchý objekt jak po hmotové, konstrukční, tak dispoziční stránce. Prvním vstupujícím faktorem byla pozice postranních objektů. Z důvodu poměrně úzkého pozemku autoři usadili dům tak, aby jej maximálně odclonili od sousedů.

Výsledkem je obdélníková hmota, která je dispozičně symetricky rozdělena na obytný prostor na jedné straně a ložnicemi a zázemím na straně druhé. Tím, že se vstupuje z boku napřímo do obytného prostoru, do kterého ústí všechny místnosti, se podařilo eliminovat chodby a maximalizovala se efektivita prostoru bez „zbytkových“ zón.

Foto: Povytažené boční stěny stíní ze stran.

Na malém půdoryse tak vznikla bohatá dispozice a velkolepý obytný prostor, který skrze povytažení bočních stěn v exteriéru volně proplová do zahrady přes intimnější terasu. Dělící střední příčka nyní obsahuje pouze kuchyň, ale do budoucna je zamýšlená transformace v obytnou stěnu, jež „pohltí“ kuchyň a vstupy do pokojů úložným prostorem.

Použitá konstrukce pravidelných dřevěných prvků se do exteriéru zahrady propisuje skrze symetrickou kompozici 5 otvorů na šířku jednoho, dvou nebo tří modulů. Tímto jednoduchým, ale sofistikovaným řešením získala hlavní fasáda domu racionální řád a tvář, která si „na nic nehraje.“ 

V interiéru, který si zařídil investor kompletně sám, posloužila sama konstrukce, obnažená ve své ryzí podstatě jako hlavní výrazový prostředek. A účinek je unikátní. Kombinace rytmických dřevěných prvků, bílých stěn a jednoduchého nábytku s lehkým barevným akcentem vytváří přirozené teplo a vnáší do interiéru úplně odlišný dojem, než jakým dýchá jeho až příliš jednotné a bílé okolí.

„Na projektu byl přínosný přístup investora, který se aktivně podílel na vývoji konceptu společně s námi, projektanty a stavební firmou Chytrý dům,“ říká architekt. Společné dílo přineslo výsledky: největší dům v okolí, možná i za nejmenší peníze.

  • Autoři: Vít Svoboda, Pavel Nový
  • Ateliér: 0,5 Studio
  • Spolupráce: Sausan Haj Abdo
  • Země: Česká republika
  • Město: Dobříš
  • Projekt: 2021
  • Realizace: 2023
  • Fotograf: Peter Fabo
  • Projekt a realizace:: Chytrý dům s.r.o
  • Podlahová plocha: 98 m²
  • Plocha terasy: 18 m²

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři