A Heart of Wood: tvorba White Arkitekter - výstava Galerie Jaroslava Fragnera

Začátek: 14. 12. 2021 Konec: 13. 3. 2022

Galerie Jaroslava Fragnera od 14. ledna nabídne galerie výstavu s názvem A Heart of Wood, na které představí tvorbu v mezinárodním měřítku vysoce respektovaného švédského atelieru White Arkitekter. Tento ateliér se systematicky věnuje ekologicky a sociálně udržitelné architektuře s využitím dřeva jako významného obnovitelného materiálu a jako jeden z prvních se přihlásil k výzvě navrhovat a realizovat do konce dekády uhlíkově neutrální stavby.

V roce 2016 ateliér vyhrál soutěž na kulturní centrum a postavil dvacetipatrovou budovu, novou dominantu pětatřicetitisícového města Skellefteå v severním Švédsku. Sara Kulturhus je jednou z nejvyšších dřevěných výškových staveb na světě. Výstava v Galerii Jaroslava Fragnera se soustředí zejména na toto nové kulturní centrum, které vzbudilo zájem a uznání již během realizace. Stavba vznikla přímo ve středu města známého zejména těžbou zlata a spojuje v sobě řadu funkcí: divadlo, muzeum, uměleckou galerii, veřejnou knihovnu, konferenční centrum a hotel. Budova je postavena především ze dřeva z regionálních boreálních lesů. Solární panely a další účinné energetické systémy rovněž přispívají k minimalizaci uhlíkové stopy.

Na výstavu White Arkitekter, která se uskuteční pod záštitou J. E. Fredrika Jörgensena, velvyslance Švédska v České republice, naváže tématem dřevostaveb a udržitelnosti od května výstava American Framing, která byla s úspěchem prezentována v Benátkách, a v létě také tradiční Landscape festival, jenž se po dvouleté pauze přesune opět do Prahy. Výstava bude zahájena 13. ledna společně s přednáškou autorů stavby Oskara Norelia a Roberta Schmitze. Více informací na www.gjf.cz.

Více informací

Generální partner
Hlavní partneři