Video-prohlídka elegantní sportovní haly v Rakousku

Pondělí, 24. Červenec 2017 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Středisko mědi

Nová sportovní hala v rakouském městě Villach neusiluje pouze o kvalitní architektonické zpracování, její ambice jsou mnohem vyšší. Architekti si totiž uvědomili úlohu veřejné stavby hrazené z veřejných peněz, a z toho důvodu ji navrhli tak, aby vytvořila nové lokální centrum městské části. Zdařilost výsledku ocenila také evropská architektonická soutěž soustřeďující se na mapování budov využívající měď. Budovu ve videu blíže popisuje její architekt z ateliéru Dietger Wissounig Architekten.

Dietger Wissounig Architekten, Sportovní hala St. Martin - foto © Paul Ott
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Dietger Wissounig Architekten
Světadíl Evropa
Země Rakousko
Město Villach
Ulice, číslo St. Martiner Straße 11
PSČ 9500
Užitná plocha 3 170.00m2
Materiál

Nová budova nahradila původní sportovní halu oválného tvaru. Na projektu se přitom podíleli hned dva investoři: tamní střední škola, která se sportovní halou přímo sousedí a samotné město Villach. Hlavním požadavkem ze strany školy bylo především získání podzemního přístupu k hale, samospráva pak usilovala o vytvoření multifunkčního prostoru pro konání nejrůznějších sportovních a kulturních akcí. Halu proto využívá více klubů, díky svým parametrům navíc může hostit mezinárodní míčové turnaje.

Návrh projektu vyžadoval zvláštní práci se samotnou hmotou haly, aby splnila veškeré požadavky místní samosprávy vzhledem k plánovanému rozvoji města. „Abychom získali povolení od stavebních úřadů, snížili jsme téměř dvanáct metrů vysokou budovu o pět metrů pod úroveň ulice,“ komentuje návrh hlavní architekt kanceláře Dietger Wissounig Architekten v přiloženém videu.

Zapuštěním budovy pod uliční úroveň architekti také dosáhli hlavního požadavku školy – podzemního propojení vzdělávací instituce se sportovní halou. Pro fasádu budovy architekti použili vizuálně atraktivní perforované měděné plochy, které tak vytváří jakýsi poloprůhledný závoj stavby. „Perforovaná měď dobře zjemňuje hrany a celkové kontury přímých linií objektu,“ zdůvodňuje architekt volbu materiálu. Jednotnou fasádu pak dělí pouze horizontální prosklení jak v horní části budovy, zajišťující přirozené osvětlení haly, tak i v úrovni hlavního vchodu, které otevírá sportoviště pohledům ze školního areálu. Architekt sportovní haly zároveň přiznává, že „budova zvenku působí spíše přísným dojmem, zatímco interiéru vládnou naopak světlé barvy a sluneční světlo“. Na vzhledu stavby se také podepisuje aktuální počasí a denní doba.

Další příklady použití mědi najdete na adrese www.copperconcept.org