Události /

Fasádu Kunsthalle Praha rozzářil světelný nápis od umělce z Madagaskaru

Tajemná věta, která nás vybízí k uvažování nad jinakostí. Zářivý světelný nápis na fasádě právě vznikající Kunsthalle Praha. Kolemjdoucí překvapuje v umělcově mateřském jazyce – malgaštině. Český překlad by mohl znít takto: Překlady našich dávných vášní a budoucích tužeb. Multikulturní umělec, scénograf a básník Joël Andrianomearisoa, který v roce 2019 jako vůbec první umělec reprezentoval rodný Madagaskar na 58. Bienále v Benátkách, jím reflektuje současnou krizi a naléhavost okamžiku. Výrazná světelná instalace je ústředním výstupem umělecko-korespondenčního projektu, který diváci mohou od února do června 2021 sledovat na sociálních sítích Kunsthalle Praha.

Kunsthalle Praha , 15. 2. 2021

„Když přijel Joël Andrianomearisoa poprvé do Prahy, aby navštívil Kunsthalle, našel město ve stavu, v jakém nebylo od Sametové revoluce. Zbavené turistů působilo jako strnulá kulisa. Bylo to v červnu 2020, pár týdnů po uvolnění restrikcí souvisejících s prvním lockdownem. Plánování mezinárodní výstavy se v tomto kontextu zdálo být riskantním podnikem. Z obvykle jednoduchých otázek, například transportu uměleckých děl nebo umělcově spoluúčasti na instalaci, se začaly stávat velmi složité problémy,“ přibližuje počátek projektu Christelle Havranek, hlavní kurátorka Kunsthalle Praha.  

Světelný nápis na fasádě Kunsthalle Praha, Joël Andrianomearisoa © Vojtěch Veškrna

V takto bezprecedentní situaci se Andrianomearisoa rozhodl obrátit zpět k hnutí Mail-artu neboli poštovnímu umění, které se rozvinulo v období studené války v 80. letech 20. století. Umělec tak v následujících měsících bude do Prahy zasílat tzv. dopisová díla – předměty z úsporných materiálů naší doby, od kreseb a obrazů přes textilie a skládačky až po zvukové kompozice. Jakmile daný předmět dorazí do Prahy, stane se dočasnou součástí staronových prostor právě vznikající Kunsthalle.

Joël Andrianomearisoa, portrét © Joël Andrianomearisoa a MAGNIN-A

„Vytvořením dočasné korespondence mezi Paříží, Antananarivem a Prahou nabídne Joël jakýsi kronikový záznam svého díla. Právě v duchu hnutí Mail-artu přináší nový druh komunikace mezi svým dílem a veřejností, tedy mezi svým přesvědčením a realitou světa,“ rozvádí nadále Christelle Havranek způsob tvorby vystudovaného architekta, v jehož uměleckém přístupu měly vždy výsadní postavení jazyk a mnohojazyčnost. Platí, že Joël Andrianomearisoa pracuje se slovy stejně rafinovaně jako s objekty.

Světelný nápis na fasádě Kunsthalle Praha, Joël AndrianomearisoaFoto: Lukáš Masner

Světelný nápis na fasádě Kunsthalle Praha, Joël Andrianomearisoa © Lukáš Masner

Světelný nápis na fasádě Kunsthalle Praha, Joël AndrianomearisoaFoto: Lukáš Masner

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři