Rekonstrukce interiéru žižkovského mezonetu v Praze od No Architects Foto: Studio Flusser
Architektura / interiér

Osobitý interiér žižkovského mezonetu odkazuje po rekonstrukci na obrazy českých umělců

Drobné detaily, tvary i zvolená barevnost – to vše ovlivnily obrazy, které mají pro majitele bytu zvláštní význam. Při návrhu mezonetu mladé rodiny nebylo nic ponecháno náhodě.

EARCH.CZ , 14. 7. 2022

„Někdo současné umění chápe jako pouhou bytovou dekoraci. Pak jsou tu sběratelé, kteří jej sice umí ocenit, ale mají své bydlení často zaskládané uměleckými díly natolik, že se z něho stává depozitář. A pak jsou lidé, kteří sice nejsou nutně sběratelé, ale přesto si pořídí jednotky kvalitních děl pro své potěšení a jsou připraveni dát jim ve svém životním prostoru důstojné místo. Právě pro takové jsme navrhli rekonstrukci mezonetového bytu na Žižkově,“ přibližují východiska svého návrhu architekti ze studia No Architects.

Vybrané obrazy z těchto důvodů sehrály velmi důležitou roli při návrhu kompletní rekonstrukce bytu. Architekti do nového interiéru zakomponovali hned několik prvků, které vycházejí z oblíbených obrazů majitelů – motiv čísla 69, které se objevuje v díle Vladimíra Houdka, vykukuje z kapotáží topení i vestavěného nábytku, divoce tvarované okraje samotného obrazu se promítají do skříněk nad kuchyňskou linkou a ani zvolené barvy nejsou nahodilé.

Podobu interiéru ovlivnil také obraz Josefa Bolfa – odstín stěrky za knihovnou, kde dílo visí, byl totiž namíchán tak, aby společně souzněly. Pro zdůraznění melancholické atmosféry obrazu k němu architekti vybrali také svítidla ve tvaru slz. „Před umělci zde není úniku, ale o umělcích to zde není. Jde o jednoduché bydlení pro mladou rodinu, která umění rozumí, umí jej ocenit a poradovat se z něj. Vytvoření interiéru, kde současné umění není zredukováno na zaměnitelnou dekoraci, jde samozřejmě ruku v ruce s řešením řady praktických problémů jako je rozšíření kuchyně či šatny, kapotáže technologií, vznik pracovny a tak dále,“ zdůrazňuje ateliér No Architects.

Foto: Prakticky vekeré vybavení bytu bylo vyrobeno na zakázku

V bytě bylo řešeno prakticky vše na míru od postele po jídelní stůl, takže má interiér velmi osobitou atmosféru podobně jako v případě jiné realizace architektů, rekonstrukce bytu v pražských Dejvicích.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři