Projektil architekti a Lucie Komendové jsou autory veřejné zahrady na svahu hradu Špilberk Foto: Monika Babincová
Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Otevřená zahrada v Brně poskytuje místo k odpočinku v zeleni i prostor pro environmentální výchovu dětí

Otevřená zahrada leží na úpatí hradu Špilberk v místech původních klášterních zahrad, které sloužily jako zdroj ovoce a zeleniny pro kuchyně kláštera řádu Milosrdných sester Karla Boromejského včetně školy pro dívky a hospicu. Ten stával opodál, v místě dnešní proluky, až do roku 1944, kdy podlehl spojeneckému bombardování města.

Kateřina Tobišková , 23. 2. 2023

Jedná se o projekt Nadace Partnerství, která zakoupila zahradu a historický objekt Údolní 33 v roce 2006. Na pozemku byla postavena budova vzdělávacího a poradenského centra s konferenčním sálem podle návrhů Projektil architekti, která je díky provedení v pasivním standardu jednou z energeticky nejúspornějších kancelářských budov v Evropě. Fasáda budovy je pokryta popínavými rostlinami a její pochozí střecha je volně přístupná z horních partií pozemku. Historická budova, využívaná pro kancelářský provoz, byla rovněž rekonstruována v pasivním standardu. Areál je příkladem urbanistického řešení s téměř nulovou uhlíkovou stopou.

Zahrada podle návrhu architektky Lucie Komendové byla otevřena na jaře roku 2013. Nachází se zde naučná stezka vedená po svažitém pozemku s výsadbou a výukovými stanovišti. Na pozemku se nachází 13 výtvarných instalací od brněnských výtvarníků Petra Koreckého, Ondřeje Slavíka a Davida Fišera, které jsou rozděleny do čtyř tematických skupin Země, Voda, Vzduch, Slunce a slouží k demonstraci fyzikálních a přírodních jevů v praxi. Na pozemku je umístěno také několik pergol, které slouží pro environmentální výuku a workshopy.

Foto: Zahradou, kterou navrhla architekta Lucie Komendové, vede naučná stezka a nachází se zde 13 výtvarných instalací od brněnských umělců

Sousední Boromejská zahrada, která dodnes zůstává majetkem Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského, byla díky spolupráci zúčastněných obnovena a roku 2015 zpřístupněna návštěvníkům. V Boromejské zahradě se pěstují různé rostliny i bylinky, chovají se zde ovce, slepice, králíci a včelstva. Nachází se zde také obnovené meditační místo – grotta se sochou Panny Marie.

Foto: Před lety došlo také ke zpřístupnění Boromejské zahrady, kde se pěstují bylinky a další rostliny

Od května do října lze vždy první středu v měsíci absolvovat komentované prohlídky budovy a získat informace o pasivním bydlení.

  • Autoři: Lucie Komendová, Adam Halíř, Ondřej Hofmeister
  • Ateliér: Projektil Architekti
  • Spolupráce: Marek Sankot, Tomáš Bouma
  • Země: Česká republika
  • Město: Brno
  • Adresa:: Údolní 33, Brno
  • Plocha pozemku: 2898 m2
  • Realizace: 2012
  • Náklady: 86 000 000,-
  • Investor: Nadace Partnerství, Státní fond životního prostředí

Článek vznikl ve spolupráci s portálem krajinářské architektury Do parku.

  • autor: Kateřina Tobišková *
  • publikováno: * 23. 2. 2023

Klíčová slova:

zahrada veřejný prostor Brno park

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři