Sky Bridge 721 v Dolní Moravě Foto: Horský resort Dolní Morava
Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Nejdelší visutá lávka na světě je na Dolní Moravě ve výšce 95 metrů

Je přínosem nebo zátěží? Ohromná lávka zavěšená na šesti ocelových lanech ve výšce až 95 metrů v Horském resortu Dolní Morava poutá mnoho pozornosti. Ambiciózní technický projekt však vedle nadšení budí i kontroverze.

EARCH.CZ , 23. 12. 2022

V květnu tohoto roku se pro veřejnost otevřela nová turistická atrakce Dolní Moravy. Visutá lávka Sky Bridge 721 spojila dva hřebeny Králického Sněžníku − údolí překonává ve výšce 95 metrů. Díky své délce 721 metrů se jedná o vůbec nejdelší podobnou konstrukci na světě, stojí za ní česká společnost Taros Nova.

Současná realizovaná varianta úzké lávky visící nad údolím vzešla z více než 100 zpracovaných verzí. Horský resort Dolní Morava stavbu nazývá „jedinečným technickým projektem na území České republiky“. Ambiciózní projet však již stihl mezi ohlasy plnými nadšením zaznamenat i kritiku. Přichází především ze strany ochránců přírody, kteří upozorňují na dlouhodobé ničení místního ekosystému turismem – sám Horský resort Dolní Morava udává, že ho každý rok navštíví na 100 000 návštěvníků. Podle Agentury ochrany přírody a krajiny ČR zase konstrukce lávky negativně ovlivní celkový ráz horské krajiny.

Sky Bridge 721 je součástí rekreačního areálu poblíž obce Dolní Morava v Pardubickém kraji. V nástupní výšce 1 125 metrů nad mořem propojuje protilehlé hřebeny Slamník a Chlum. Jeho trasa však bude pouze jednosměrná, zpět se budou turisté vracet po naučné stezce věnované zdejší historii a přírodě.

Foto: Sky Bridge 721 je součástí rekreačního areálu poblíž obce Dolní Morava.

Nový visutý most ale není jediným místním lákadlem. V jeho blízkosti se nachází i další atrakce jako Stezka v oblacích nebo Mamutí horská dráha. „Sky Bridge 721 není jen stavba. Je to most, který v sobě nese „myšlenku času“. Dokonalé výhledy, adrenalin a zážitky jsme chtěli obohatit také o genius loci, které místní hory ukrývají, a myslím, že se nám to povedlo,“ říká Tomáš Drápal, obchodní ředitel Horského resortu Dolní Morava. Sky Bridge 721 zůstane po dnešním slavnostním otevření v provozu již celoročně – návštěvníci si z něj tak budou moci vychutnat výhledy na pohoří zalité letním sluncem i pokryté vrstvami sněhu.

Foto: Lávka spojuje dva horské hřebeny a údolí překonává ve výšce 95 metrů.
  • Ateliér: Taros Nova
  • Země: Česká republika
  • Město: Dolní Morava
  • Realizace: 2022
  • Investor: Horský resort Dolní Morava
  • Délka: 721 m
  • Výška nad zemí v nejvyšším bodě: 95 m
  • Šířka chodníku: 1,2 m
  • Tažná síla každého ze 6 hlavních lan: 360 t

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři