Výstava k 50. výročí návrhu českého velvyslanectví v Berlíně

Začátek: 7. 4. 2022 Konec: 3. 10. 2022

Budova ve tvaru krychle se seříznutými rohy je vizuálně rozdělena na dvě trojúhelníkové části o různých výškách. Do jinak horizontálně členěné budovy s krystalicky zalomenými pásovými okny a parapety pronikají jako čepele dvě schodišťové věže s obkladem z plechu. Ostatní fasády jsou obloženy libereckou žulou, která barevně navazuje na dohněda zabarvené tabule skla. Tmavé barvy použité v exteriéru pak kontrastují se sytými oranžovými a žlutými interiéry vybavenými nábytkem zhotoveným budově přímo na míru.

Vnitřní prostory, včetně těch reprezentačních umístěných v hmotově odlišeném „pianu nobile“ v prvním patře, dodnes dotváří původní nábytek navržený předními designéry tehdejší doby. Množství kusů sedacího nábytku z ohýbaného dřeva s výrazným polstrováním navrhli sami Machoninovi. Objevila se zde ale i díla Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové nebo manželů Roubíčkových, kteří pro interiéry majestátní budovy navrhli svítidla.

Tento okouzlující Gesmtkunstwerk se na svých fotografiích snažili zachytit i fotografové Simon Schnepp a Morgane Renou. Výstava v Českém centru se otevřela slavnostní vernisáží 7. 4. 2022 a potrvá až do 3. 10. 2022 – máte tedy dostatek času do Berlína vyrazit a toto úchvatné dílo české poválečné architektury zažít na vlastní kůži.

Více informací

Generální partner
Hlavní partneři